Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartuntojen viikkoennätys Essoten alueella nousi 280 tartuntaan, ja kantokyky alkaa kiristyä – Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä uskoo, että koulut jatkavat lähiopetuksessa

Omikron-muunnosta ei nähtävästi voi pysäyttää – vain hillitä leviämistahtia.

Koronaviruksen omikron-muunnos leviää nopeasti Etelä-Savossa.

Jo torstaihin mennessä kertyi koronatartuntojen uusi viikkoennätys Essoten alueella: 280 tartuntaa. Viime viikon 254 tartunnan ennätys jäi siis hyvin lyhytikäiseksi.

Terveyspalvelujen johtajan Santeri Seppälän mukaan alkuviikon korkeita määriä selittävät mökkibileet ja muut vuodenvaihteen juhlinnat. Niissä koronaan sairastui kokonaisia seurueita.

– Tartuntoja tuli siksi paljon nuorille aikuisille, nuorempiin ikäryhmiin. Niistä jatkotartuntoja on siirtynyt valitettavasti ikääntyneemmille henkilöille. Osa heistä on tarvinnut päivystyksen ja sairaalahoidon palveluita.

Seppälä pitää tilanteen pelastuksena sitä, että kolmannet koronarokotteet ehdittiin jakaa ajoissa riskiryhmään kuuluville. Tartunnanjäljityksestä kantautuu toiveikkaita havaintoja siitä, että moni tartuntaketju saatiin tyrehdytettyä.

Hoitovelka jatkaa paisumistaan

Koronarokote suojaa hyvin vakavalta taudilta, mutta suojan läpi on silti päässyt tartuntoja. Tästä syystä Essoten tartunnanjäljitystä kohdennetaan sote-yksiköihin, palvelutaloihin ja asumispalveluihin.

Jo mittavan kokoinen hoitovelka Essoten perusterveydenhuollossa kasvaa jatkuvasti.

– Puhelinpalvelumme ovat kuormittuneet, ja käytännössä melkein kaikki kiireetön vastaanottotoiminta on pysähdyksissä. Pahoittelemme tätä ja viivettä palveluihimme pääsyssä, toteaa perusterveydenhuollon palveluiden johtaja Mika Perttu Essoten tiedotteessa.

Seppälä vahvistaa hoitohenkilökuntaan osuneiden sairastumisten ja karanteenien tuovan Essotelle edelleen päänvaivaa. Koronatilanteen parissa työskenteleminen vie leijonanosan käytettävissä olevasta työvoimasta.

Päivystyshoidossa pitää kiirettä

Tällä hetkellä Essotella on sairaalahoidossa vain yksi koronapotilas.

Omikron on osoittautunut pääosin lieväoireista virustautia aiheuttavaksi muunnokseksi, mutta senkin vuoksi on saapunut sairaalapotilaita Essotellekin.

– Hoitojaksot sairaalassa ovat lyhyempiä kuin ennen. Silti nyt on käynyt ennätysmäärin kävijöitä päivystyshoidossa. Resurssoinnin vuoksi joitakin hyvin sairaita potilaita on siirretty kotona hoidettavaksi.

Essoten perusterveydenhuollon toiminnot ovat olleet pidemmän aikaa ahdingossa. Nyt sama tilanne alkaa paineistua Seppälän mukaan päivystyshoidon puolelle.

– Omikronin leviämisessä näkyy piirteitä siitä, että sitä ei pystytä pysäyttämään. Tartuntahuippua voidaan kuitenkin hillitä, jotta terveydenhuollon kantokyky säilyy. Olemme jo tiukilla.

Koulut pysynevät auki

Näillä näkymin Seppälä pitää epätodennäköisenä sitä, että eteläsavolaisissa peruskouluissa siirryttäisiin lähitulevaisuudessa etäopetukseen.

– Essote noudattaa lapset ensin -periaatetta, jossa lapsiin kohdistuvat rajoitustoimet ovat viimesijaisia keinoja. Alueellamme ei ole kaikkia aikuisiin kohdistuvia rajoituksiakaan täysimittaisesti voimassa.

Vielä perjantain iltapäivällä Essotelle ei ollut saapunut lausuntopyyntöä valtakunnallisesti puhuttavaan etäkoulukysymykseen.

– On todennäköistä, että koulut jatkavat normaalisti vaikka hallitus kertoisi jo tänään laajamittaisesta etäopetukseen siirtymisestä. Aluehallintovirasto pyytää kannanotot alueellisilta viranomaisilta. Asian harkinta vie sen jälkeen aikaa, Seppälä täsmentää.

Kolmansia rokotteita jaetaan vapaammin

Koronarokotuksissa ei enää rajoiteta kolmannen annoksen ajanvarauksetonta walk in -jakelua ikäryhmien perusteella. Mikkelin ympäryskunnissa rokotusaikoja on kuitenkin varattavissa runsaammin kuin walk in -tilaisuuksia.

Virka-ajan ulkopuolella Mikkelin keskussairaalalla tarjotaan rokotuksia seuraavaksi sunnuntaina 9. tammikuuta kello 9–15. Myös Puumalassa rokotetaan ajanvarauksetta 9. tammikuuta: kello 16–18.

Mikkelin kauppakeskus Akselissa walk in -rokotuspiste on avoinna ensi viikosta alkaen arkisin kello 10–14. Rokotuspiste sijaitsee pohjakerroksessa liukuportaiden vieressä.

Omatorin rokotuspiste palvelee arkisin klo 8.30–15. Omatorilla rokottautuvilta Essote toivoo nettiajanvarausta, koska siellä on pienempi rokotuskapasiteetti. 5–11-vuotiaita rokotetaan vain ajanvarauksella Mikkelin Perhetalon neuvolassa.

Julkisia altistumispaikkoja Essote listaa nettisivuilleen enää satunnaisesti.

– Jos tiedät altistuneesi koronatartunnalle ja sinuun ei ole oltu yhteydessä, noudata erityistä varovaisuutta sosiaalisia kontakteja välttäen ja hakeudu oireita havaitessasi viipymättä testiin, Seppälä muistuttaa.