Näin haet ja tallennat itsellesi EU:n koronatodistuksen eli koronapassin – Katso ohjeet kuvasarjana ja videolta

Vaikka koronapassilla ei voikaan tällä hetkellä kiertää esimerkiksi ravintolarajoituksia, moni toimija edellyttää asiakkailtaan voimassa olevaa passia. Neuvomme, mistä ja miten sen löytää.

Omakannasta ladattavalla EU:n koronatodistuksella on kaksi käyttötarkoitusta. Se toimii Suomessa koronapassina ja sitä voi käyttää myös matkustaessa.

Koronatilanteen pahentuessa monet ruokapaikat, kahvilat ja tapahtumajärjestäjät saattavat edellyttää asiakkailtaan voimassa olevaa koronatodistusta. Helpointa koronapassin käyttäminen on, jos todistuksen tallettaa omaan matkapuhelimeen tai tulostaa sen paperille.

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen. Testitulostodistus on saatavilla yleensä vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta. Sairastamistodistus on saatavilla 11 vuorokauden kuluttua positiivisesta testistä.

Todistus toimii koronapassina, kun henkilö on saanut kaksi rokoteannosta tai hänellä on tuore negatiivinen testitulos. Matkustaessa kannattaa selvittää, kuinka pitkään negatiivinen testitulos hyväksytään. Euroopassa se on tavallisesti 72 tai 48 tuntia näytteenottamisesta.

Koronapassin saavat myös henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet lisäksi yhden koronarokotuksen.

Jos koronatodistusta ei näy Omakannassa tai todistuksen tiedoissa on virhe, ota yhteyttä siihen terveydenhuollon palvelunantajaan, josta olet saanut rokotuksen tai jossa koronatesti on tehty.

Jos et käytä Omakantaa, voit saada koronatodistuksen tulostettuna terveydenhuollosta siitä yksiköstä, jossa rokotus on annettu tai testi on tehty.

Näin voit ladata koronatodistuksen Omakannasta

1. Avaa matkapuhelimen tai tietokoneen verkkoselain ja kirjoita osoite kenttään omakanta.fi.

2. Valitse sivun oikeasta yläkulmasta vihreällä oleva painike "Kirjaudu Omakantaan".

3. Sinun tulee tunnistautua palveluun Mobiilivarmenteella tai oman pankkisi verkkotunnuksilla. Siis niillä samoilla tunnuksilla, joilla menet verkkopankkiin maksamaan laskuja.

4. Kun olet tunnistautunut ja jatkanut palveluun, avautuu Omakanta-palvelun etusivu. Valitse sivulta sininen linkki "Siirry Koronatodistustus -osioon". Pääsen sinne myös vasemmasta yläkulmasta, kolmen viivan takaa avautuvan valikon kautta.

5. Seuraavalta sivulta pääset avaamaan itse todistuksen. Jos sinulla on vähintään kaksi koronarokotusta, valitse ensimmäinen linkki eli "Avaa koronarokotustodistus (pdf)". Todistus avautuu uuteen ikkunaan.

6. Jos kirjauduit Omakantaan matkapuhelimellasi, ota todistuksesta näyttökuva ja talleta se puhelimen kuvagalleriaan. Jos taas avasit todistuksen tietokoneella, voit tulostaa sen paperille tai ottaa kännykällä valokuvan tietokoneen näytöstä. Passia tarkistettaessa luetaan todistuksen yläkulmassa oleva QR-koodi.

Alla kuvat samoista vaiheista, jotka kerrottiin numeroituina

Mainos: Länsi-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka