Valitse ehdokkaasi vaalikoneen avulla ja katso tästä, miten ja missä äänestää ennakkoon Mikkelin seudulla

Ennakkoäänestykseen on aikaa viikon päivät.

Historialliset aluevaalit alkoivat keskiviikkona 12.1. ennakkoäänestyksellä. Ennakkoon äänensä voi antaa viikon ajan 12.1.–18.1. Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23. tammikuuta.

Ennakkoäänestystä kannattaa suosia nykyisen koronatilanteen varjossa mahdollisten ruuhkatilanteiden välttämiseksi. Sekin on hyvä muistaa, että ennakkoäänestyspäivistä vilkkaimmat ovat yleensä ensimmäinen ja viimeinen. Ehdokkaan valinnassa auttaa vaalikoneemme, jonne tääset tästä.

Näin äänestät ennakkoon

Ennakkoon voi äänestää kuka vain aluevaaleissa äänioikeutettu. Mitään syytä ennakkoon äänestämiselle ei tarvitse esittää.

Varsinaisesta äänestyspäivästä poiketen ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. Mikkeliläinen voi siis äänestää vaikkapa Puumalassa tai mäntyharjulainen Lahdessa.

Ennakkoäänestyspaikalla pitää todistaa henkilöllisyys esimerkiksi henkilökortilla tai passilla. Myös ajokortti kelpaa. Postitse tullutta äänioikeusilmoitusta ei ole välttämätöntä ottaa mukaan.

Henkilöllisyytesi todistamisen jälkeen saat äänestyslipun, johon merkitään vain oman ehdokkaan numero. Aluevaaleissa voit äänestää koko hyvinvointialueen ehdokkaita.

Ennakkoäänestyksessä äänestyslippu laitetaan leimauksen jälkeen ruskeaan vaalikuoreen, jonka saat vaalivirkailijalta. Suljettuasi kuoren vaalivirkailija merkitsee äänioikeusrekisteriin, että olet äänestänyt. Vaalivirkailija tulostaa lähetekirjeen allekirjoitettavaksesi.

Lopuksi vaalivirkailija sulkee allekirjoittamasi lähetekirjeen ja äänestyslipun sisältävän vaalikuoren keltaiseen lähetekuoreen. Tämä kuori postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle.

Kun vaalivirkailija on sulkenut äänestysasiakirjasi keltaiseen kuoreen, äänestyksesi on suoritettu ja voit poistua ennakkoäänestyspaikasta.

Muista kasvomaski

Äänestyspaikoilla on syytä noudattaa myös koronatilanteesta johtuvia ohjeita. Ohjeet ovat varsin tutut, eli muihin ihmisiin on pidettävä riittävä etäisyys ja huolehdittava käsien puhtaudesta. Äänestyspaikalla tulee käyttää kasvomaskia tai -visiiriä, jos se on mahdollista. Mukanaan voi tuoda myös oman kynän.

Hengitystieoireisten äänestäjien on syytä odottaa oireiden paranemista ennen ennakkoon äänestämistä. Samoin olisi syytä odottaa koronakaranteenin tai -eristyksen loppumista.

Koronatartunnan saaneet, altistuneet ja oireisetkin pystyvät silti äänestämään. Heitä varten järjestetään ulkoäänestys. Mikkelissä ulkoäänestykseen on varauduttu niin ennakkoäänestyksessä kuin varsinaisena vaalipäivänä.

Pienissä kunnissa äänestetään kunnantalolla

Mikkelissä ennakkoäänestyspaikkoja on kahdeksan. Ennakkoon voi äänestää muun muassa kauppakeskus Stellassa, Graanilla, Rantakylässä ja Otavassa. Lisäksi Mikkelissä kiertää äänestysbussi.

Pieksämäellä ennakkoäänestyspaikkoja on viisi. Äänestämään pääsee esimerkiksi Kulttuurikeskus Poleenissa ja Prismalla. Myös Pieksämäellä on käytössä kiertävä äänestysauto.

Pienemmissä kunnissa äänestyspaikkoja on yleensä vain yksi. Hirvensalmella, Juvalla, Kangasniemellä ja Pertunmaalla voi äänestää kyseisten kuntien kunnantalolla jokaisena ennakkoäänestyspäivänä.

Mäntyharjussa äänestyspaikkana toimii entisestä poiketen monitoimihalli Kisalan aula. Puumalassa puolestaan voi äänestää kunnantalon lisäksi myös Hurissalon kylätalolla. Kylätalolla voi äänestää ainoastaan perjantaina 14. tammikuuta.

Ennakkoäänestyspaikat

Mikkeli

Kauppakeskus Stella

Arkisin klo 9–20, la–su klo 10–16

Kauppakeskus Graani

Arkisin klo 9–20, la–su klo 10–16

Rantakylä-talo

Arkisin klo 9–18, la–su klo 10–16

Anttolan kirjasto

Arkisin klo 9–18

Haukivuoren kirjasto

Arkisin klo 9–18

Otavan kirjasto

Arkisin klo 9–18

Ristiinan kirjasto

Arkisin klo 9–18, la–su klo 10–16

Suomenniemen kirjasto

Arkisin klo 9–18

Äänestysbussin aikataulun ja paikat voit tarkistaa kaupungin verkkosivuilta.

Mikä?

Aluevaalien ABC

Aluevaaleissa valitaan aluevaltuusto.

Etelä-Savossa vaalipiirinä on Etelä-Savon maakunta. Aluevaaleissa voi äänestää ehdokkaita koko maakunnan alueelta.

Etelä-Savossa valitaan 59 valtuutettua aluevaltuustoon.

Aluevaltuustot päättävät maakunnallisten hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.

Ehdokashakemusten jättäminen päättyi 14.12.2021.

Ennakkoäänestys kotimaassa on 12.–18.1.2022.

Vaalipäivä on 23.1.2022.

Valtuustot aloittavat työnsä 1.3.2022.

Juttua päivitetty 13.1.2022 kello 9.27.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka