Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimahallit avautuvat ja opistot aloittavat kevätlukukautensa – Koronarajoitukset pitävät osan aikuisten harrastustoiminnasta kuitenkin vielä jäissä

Mikkeli, Pieksämäki ja Juva tarkensivat omia koronarajoituksiaan aluehallintoviraston keskiviikkoisten päätösten pohjalta.

Mikkelin kansalaisopiston ja Pieksämäen Seutuopisto aloittavat kevätlukukautensa tulevana maanantaina. Suuri osa kurssitarjonnasta toteutetaan lähiopetuksena. Poikkeuksiakin kuitenkin on. Mikkelin kansalaisopistossa poikkeuksista ilmoitetaan opiskelijoille erikseen.

Seutuopistossa lähiopetuksen ulkopuolelle jäävät tanssi- ja liikuntakurssit sekä kuorot ja yhteislaulut. Vuonna 2003 tai sitä sen jälkeen syntyneiden kaikki kurssit sekä taiteen perusopetus jatkaa lähiopetuksessa.

Molempien opistojen kursseilla noudatetaan viranomaisten antamia terveysturvallisuusohjeita. Seutuopistossa sekä opettajilta että kurssilaisilta edellytetään hyvän käsihygienian ja turvavälien lisäksi myös kasvomaskin käyttöä. Mikkelin kansalaisopistossa on vahva maskisuositus.

Uimahallit ja kuntosalit avautuvat

Mikkelin kaupunki avaa uimahallit ja kuntosalit asiakkaille lauantaina 15. tammikuuta. Tiloissa ei kuitenkaan järjestetä ryhmäliikuntavuoroja. Lisäksi niiden asiakasmäärää rajoitetaan terveysturvallisuuden vuoksi.

Pieksämäellä uimahalli pyritään avaamaan yleisölle maanantaina.

Myös vesiliikuntakeskus Sampola avautuu Juvalla maanantaina. Juvan kunta kertoo tiedotteessaan, että vesiliikuntakeskuksen avautumisen myötä sulun aikana varatut perhevuorot peruuntuvat.

Sampolan kuntosali on avoinna ja sen yhtäaikainen käyttäjämäärä on rajattu kymmeneen henkeen. Nuorisotilat ja elokuvatoiminta pysyvät Juvalla edelleen kiinni.

Kokoontumisrajoituksista päätös perjantaina

Itä-Suomen aluehallintovirasto päätti keskiviikkona jatkaa alueen harrastustiloja koskevaa koronasulkua kahdella viikolla. Avi lievensi aiempaa määräystään siten, että uimahallit ja kuntosalit voivat avautua rajoitetulle asiakasmäärälle. Lisäksi nuorten harrastustoimintaa koskevia rajoituksia lievennettiin niin, että lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan voivat osallistua vielä myös 2003 syntyneet. Päätös on voimassa Etelä- ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueella sekä Pohjois-Karjalassa 27. tammikuuta saakka.

Aluehallintoviraston vuodenvaihteessa antama määräys yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamisesta enintään 50 henkeen on voimassa tammikuun 20. päivään asti. Avi päättää perjantaina kokoontumisrajoitusten jatkosta.

Mikkeli jatkaa omia rajoituksiaan

Mikkelin kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä päätti omassa kokouksessaan, että se jatkaa omia rajoitustoimiaan kahdella viikolla eteenpäin eli 27. tammikuuta asti.

– Rajoituksiin ja suosituksiin voi tulla nopeita muutoksia, mikäli alueen epidemiatilanne heikkenee, kaupunki muistuttaa tiedotteessaan.

Mikkelin kaupunki suosittelee yhteistyössä Essoten kanssa, että lasten ja nuorten liikuntatapahtumat ja turnaukset sekä muut tämänkaltaiset tapahtumat perutaan tai siirretään, mikäli osanottajia tulee alueen ulkopuolelta.

Liikuntasalit ja jäähallit ovat edelleen lasten ja nuorten ohjattujen harrastusryhmien käytössä. Lisäksi tiloja voivat käyttää koululaisryhmät, varhaiskasvatusryhmät, lakisääteisten palvelujen kuntoutusryhmät ja ammattimaisesti urheilevat aikuiset ilman henkilörajoituksia.

Ulkoliikuntapaikoissa ei ole jatkossakaan henkilörajoituksia, mutta esimerkiksi ulkojäiden yhteydessä olevat pukukopit eivät kuitenkaan ole käytössä

Kirjastoissa ja museoissa ei henkilörajoituksia, mutta asiakkaita pyydetään noudattamaan suosituksia ja käyttämään kasvomaskia. Kirjastoissa ei järjestetä tammikuussa tapahtumia tai ohjattua toimintaa. Lisäksi Mirja-kirja-auto ei liikennöi 26. tammikuuta saakka.

Kaupunki suosittelee kaikkia 12 vuotta täyttäneitä käyttämään kasvomaskia sisätiloissa ja tilanteissa, joissa ei voi pitää riittävää etäisyyttä ihmisiin. Aikuisten väliset kontaktit on syytä pitää mahdollisimman vähäisinä.

Koulujen ja päiväkotien toimintaa ei tällä hetkellä rajoiteta. Perustoiminnot voi toteuttaa terveysturvallisesti ohjeistusten mukaisesti. Oireiset lapset on jätettävä kotiin sairastamaan ja toipumaan.

Omien toimielintensä kokoukset Mikkelin kaupunki järjestää toistaiseksi etänä. Lisäksi kaupunki suosittelee henkilöstölleen etätyötä kaikissa sellaisissa tehtävissä, joissa etätyön tekeminen on mahdollista. Suositus on voimassa tammikuun loppuun.

Äänestämään koronaturvallisesti

Kokoontumisrajoitukset koskevat yleisötilaisuuksia, myös vaalikampanjoiden osalta. Mikkelin kaupunki kieltää puolueiden vaaliteltat kaikilla kaupungin hallinnoimilla alueilla, muun muassa Hallitustorilla, Hallituskadulla ja Kirkkopuistossa, koska ei voida varmistaa alle 50 hengen terveysturvallisia kokoontumisia. Esitteiden tai tuotteiden jakaminen satunnaisille ohikulkijoille ei ole yleisötilaisuus, mutta ohikulkijoiden ohjaaminen rajattuun tilaan lähekkäin on.

Aluevaalien ennakkoäänestyspaikat ovat avautuneet 12. tammikuuta. Ennakkoäänestys ja äänestys vaalipäivänä eivät ole yleisötilaisuuksia, jolloin niitä eivät koske aluehallintoviraston kokoontumisrajoitukset.

Mikkelin kaupunki muistuttaa kuitenkin tiedotteessaan, että äänestämistilanteissa tulee toimia terveysturvallisesti ja huomioida riittävät etäisyydet. Lisäksi tiloissa on maskisuositus sekä käsidesiä. Tarvittaessa samanaikaisesti sisällä olevien äänestäjien määrää voidaan myös rajoittaa.