Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essoten alueella testaus ja jäljitys toimii edelleen eikä testauskynnystä ole tarvetta nostaa – Lasten rokotukset laajenevat neuvoloihin, mutteivät kouluihin

Karanteeniaikana Etelä-Savossa käytetään pääsääntöisesti nyt seitsemää vuorokautta, mutta karanteeni voi olla tapauskohtaisesti myös pari päivää pidempi tai lyhyempi.

Essoten alueella on todettu kuluvan viikon neljän ensimmäisen päivän aikana 270 uutta koronavirustartuntaa. Keskiviikko- ja torstaiaamun välillä uusia tartuntoja löytyi viitisenkymmentä.

Tartuntojen kasvu jatkuu alueella, mutta matalammalla kulmalla kuin viime viikolla. Korkeista tartuntamääristä huolimatta Etelä-Savon tilannekuva on valtakunnallisesti parhaiden joukossa ja ilmaantuvuus alueiden matalin.

Etelä-Savossa ei ole tarvetta nostaa testauskynnystä, sillä tartunnanjäljiltys toimii edelleen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ohjeisti torstaina, että koronaviruksen testauskynnystä voi tarvittaessa nostaa alueellisesti.

– Tällä hetkellä meidän ei ole alueellisesti tarvetta tehdä muutoksia. Muistutan, että meillä on edelleenkin hyvin herkkä testaussuositus voimassa myös rokotetuille, ja kasvomaskiakin suosittelemme aina sisätiloihin, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

– Kuten THL:kin totesi, tilanteen hallinnan kannalta on hyvin tärkeää noudattaa alueellisia suosituksia. Jokainen viikko, jolla saamme tartuntamäärien kasvua rauhoittumaan ja rokotekattavuutta nousemaan, suojelee terveydenhuoltomme kantokykyä, Seppälä painottaa.

Testaus- ja kasvomaskisuositusten lisäksi Essote suosittelee kontaktien välttämistä pienissäkin oireissa. Karanteeneihin liittyen noudatetaan tapauskohtaisesti valtakunnallista 5–10 vuorokauden raamia.

– Pääsääntöisesti karanteeniaikana Etelä-Savossa käytetään nyt seitsemää vuorokautta. Tähän vaikuttaa altistuminen ja oireet, pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Lasten rokotukset laajenevat Essoten kuntien neuvoloissa

5–11-vuotiaiden koronarokotukset ovat alkaneet vauhdikkaasti. alkuun lapsia rokotettiin vain Mikkelistä, mutta nyt lasten rokotusaikoja on avattu myös Juvan, Puumalan ja Ristiinan neuvoloihin.

Essote kertoo tiedotteessaan, että pian aikoja saa myös Mäntyharjun (17.1. alkaen) ja Kangasniemen (24.1. alkaen) neuvoloihin. Kouluihin alle 12-vuotiaiden rokotukset eivät ole laajentumassa.

– Essoten neuvolat hoitavat lasten rokotuksia, myös tehosterokotukset. Nämä tapahtuvat aina ajanvarauksella ja aikoja keskitetään virka-aikojen ulkopuolelle iltoihin ja viikonloppuihin, neuvola- ja perhepalveluiden esimies Noora Valjakka kertoo.

Alle 12-vuotiaiden lasten rokotuksiin tarvitaan lapsen molempien huoltajien suostumus. Välillä tämä unohtuu vanhemmilta ja se on aiheuttanut jonkin verran viivästyksiä rokotuspaikoilla. Huoltajalta, joka ei ole rokotustilaisuudessa mukana, tulee olla kirjallinen suostumus. Sen voi tulostaa Essoten nettisivuilta.

Torstaina 13. tammikuuta Mikkelin neuvolassa jaettiin iltarokotuksia erikoisjoukkojen voimin. Lastenlääkärit rokottivat lapsia usealla eri pisteellä.

– Tällaisia tempauksia pyrimme järjestämään saavutettaviin aikoihin, jotta lasten rokotukset saataisiin tehokkaiksi ja mukaviksi kokemuksiksi, Valjakka kertoo.