Essoten koronanyrkki esittää avin rajoituksille jatkoa – Tartuntojen määrä jatkaa kasvuaan, epidemia-aallon huippu vielä edessä

Tehosterokotukset ovat edenneet nopeasti. Rokotustoiminnasta päästään vähitellen siirtämään henkilöstöä takaisin normaaleihin tehtäviinsä.

Koronavirustartuntojen määrä näyttää kasvavan edelleen Etelä-Savon alueella. Maanantain ja tiistain aikana löydöksiä kertyi 196. Viime viikolla tartuntoja todettiin 451.

– Epidemia-aallon huippua ei todennäköisesti ole Etelä-Savossakaan vielä nähty, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistaina 18. tammikuuta ja kävi läpi Etelä-Savon koronatilannetta. Aluehallintovirastolle (avi) esitetään jatkoa tartuntatautilain pykälän 58d mukaiseen asiakas- ja yleisötilojen terveysturvalliseen käyttöön liittyvään päätökseen, joka on voimassa 26. tammikuuta asti. Sen mukaan muun muassa yli 20 henkilön tilaisuudet sisätiloissa on kielletty.

Tilojen terveysturvallinen käyttö voidaan järjestää esimerkiksi edellyttämällä kasvomaskin käyttöä, tehostamalla ilmanvaihtoa, rajoittamalla asiakasmäärää, porrastamalla kävijöiden osallistumista tai sijoittelemalla asiakaspaikat aiempaa väljemmin.

Itä-Suomen avi harkitsee uusia koronarajoituksia tällä ja ensi viikolla. Laajempaa jatkostrategiaa koronanyrkki pohtii ensi viikolla.

Tehosterokotukset edenneet nopeasti

Korkea rokotuskattavuus suojaa osaltaan Essoten terveydenhuollon kantokykyä. Alueen rokotekattavuudella ja mahdollisesti muuttuvalla kansallisella koronastrategialla on suuri vaikutus alueellisiin jatkotoimiin epidemian torjunnassa.

– Henkilöstömme on venynyt mahtavasti tehosterokotuksissa, joissa päätimme edetä vahvasti jo ennen joulua. Ensi viikon lopulla olemme jo tilanteessa, jossa kaikilla tehosterokotteen nopeutetusti halunneilla on ollut mahdollisuus se saada, Seppälä kertoo.

Rokotustoiminnasta päästään vähitellen siirtämään henkilöstöä takaisin normaaleihin tehtäviinsä purkamaan kiireettömän hoidon ruuhkaa. Sairaalahoidon tarpeen äkillinen kasvu tai henkilöstön sairastumiset voivat kuitenkin keikuttaa venettä herkästi.

– Terveydenhuoltojärjestelmän stressinsietokyky on matala, eikä ylimääräistä kapasiteettia ole. Erityisesti henkilökunnan poissaolot haastavat kantokykyä nyt vakavasti, Seppälä kuvaa.

Kansallisesti katsottuna tilanne erinomainen

Hoitojonojen tilanne Essotessa on valtakunnallisesti vertailtuna yhtä hyvällä tasolla kuin alueellinen koronan ilmaantuvuus ja sairaalahoidon tarve. Tällä hetkellä Essotella on sairaalahoidossa viisi potilasta koronataudin vuoksi. Heistä muutama on alueen ulkopuolelta. Myös joitakin Essoten alueen vaativampia koronapotilaita on ollut hoidossa muissa Suomen sairaaloissa.

– Kansallisesti katsottuna tilanteemme on erinomainen. Henkilöstömme on tehnyt hienoa työtä kovassa paineessa. Tämä valtava ponnistus on aiheuttanut varmasti uupumusta kaikille, Seppälä kiittelee.

Mainos: Länsi-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka