Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote luopuu laajoista koronakaranteeneista – Aikuisten odotetaan rajoittavan itse kontaktiensa määrää

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä katsoo, että laajat karanteenitoimet ovat kohtuuttomia tässä epidemiatilanteessa ja rokotekattavuudessa.

Essoten alueellinen koronakoordinaatioryhmä, niin sanottu koronanyrkki päätti tiistaina, että laajoista karanteeneista luovutaan. Jatkossa Essoten tartunnanjäljityksen ja karanteeniin asettamisen painopiste on sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ja riskiryhmiin kuuluvissa.

Varmistetut koronavirusinfektion saaneet pyritään Essoten alueella kontaktoimaan jatkossakin ja asetetaan eristykseen. Altistuneita puolestaan ohjeistetaan välttämään sosiaalisia kontakteja, neuvottelemaan työnantajansa kanssa etätyöstä ja oireiden ilmaantuessa eristäytymään ja hakeutumaan koronatestiin.

– Nyt siirrytään tilanteeseen, jossa aikuisväestön pitää vapaaehtoisin toimin rajoittaa kontaktiensa määrää, sillä laajat karanteenitoimet ovat kohtuuttomia tässä epidemiatilanteessa ja rokotekattavuudessa, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Nyrkki suosittelee, että kouluun ja varhaiskasvatukseen ei osallistuta viiteen vuorokauteen, jos samassa taloudessa on varmistettu koronavirusinfektio. Viiden vuorokauden kuluttua voi oireettomana osallistua kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Koronastrategian muutoksille ovat perusteina alueen korkea rokotekattavuus, valtaviruksena oleva omikronmuunnos ja sen lievempi sairaalahoidon tarve, terveydenhuollon korkea kuormitus ja koronaviruksen korkea ilmaantuvuus

Essoten alueen koronatartuntojen määrä on korkeammalla kuin koskaan. Viikolla kolme kirjattiin tarkistuslaskentojen jälkeen yhteensä jopa 727 koronavirustartuntaa.

– Testeihin meillä pääsee edelleen hyvin ja positiivisen tuloksen saaneet on saatu tavoitettua ja ohjeistettua puhelimitse, Seppälä muistuttaa.

Eristyspäätöksen avulla koronavirukselle infektoituneet voivat hakea mahdolliseen tulonmenetykseen Kelan tartuntatautipäivärahaa.

– Näemme myös tärkeänä, että valtio täsmentäisi pidemmän tähtäimen suunnitelmaansa, sillä koronavirus jää todennäköisesti kiertämään ja vaikuttaa siten pysyvästi terveydenhuollon kuormitukseen. Olemme tehneet omia ratkaisuja, perustaneet muun muassa terveysturvallisuusyksikön. Kansallisesti olisi tärkeää löytää pidempiaikaisia ja kestävämpiä ratkaisuita, kertoo Seppälä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumosi tiistaina päätöksensä asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta. Koronanyrkki päätti kuitenkin suosittaa yli 18-vuotiaiden kuorolaulutoiminnan ja aikuisten ryhmäliikunnan pitämistä tauolla vielä kahden viikon ajan 8. helmikuuta asti.

Toiminnan jatkuessa suosituksesta huolimatta tulee tilaa käyttää enintään 50 prosentin henkilömääräkapasiteetilla ja ilman riskiryhmiin kuuluvia osallistujia.

– Tartuntamäärät ovat vielä jyrkässä kasvussa ja epidemiahuippu edessä, joten kontaktien määrää ei tule missään nimessä kenenkään lisätä eikä ryhmäliikuntaa vastaavia toimintoja suositella käynnistettäviksi, Seppälä muistuttaa.