Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Seppo Tiihonen oli liikkumaan innostava rehtori

Kimarilan kotitilalta Haukivuoren Moilalasta omaksuttujen arvojen pohjalle rakentui Sepon monipuolinen aktiivinen toiminta, jolla hän vaikutti vuosikymmenet niin Mikkelissä kuin laajemmin. Innostava, aidosti kiinnostunut, hyvän tilannetajun omaava lämminsydäminen humoristi ovat hänet elämän eri vaiheissa kohdanneiden kuvauksia miehestä, jolla oli aina katse eteenpäin.

Koulupolku toi Mikkeliin jo 11-vuotiaana ja samalla vastuun arjen hallinnasta. Ylioppilastutkinnon jälkeen yliopistoon Helsinkiin ja sieltä matemaatikko palasi kotiseudulle opettajaksi Tipulaan ja pian ”Lyseon poikana” takaisin Mikkelin Lyseoon, missä teki mittavan uran Aikuislukion rehtorina eläkkeelle siirtymiseen vuoteen 2004 asti. Uran alkuvaiheisiin liittyi elämän paras löytö; Maija-vaimo, jonka tukea Seppo usein korosti.

Maatilan poikana erityisesti metsistä tuli todella tärkeä osa arkea. Raivaus- ja moottorisahat oli aina autossa mukana; metsien hoito oli elämän tärkeitä asioita. Jo ensimmäisen opintolainansa Seppo investoi metsään. Hänellä oli selkeät näkemykset metsätaloudesta ja sen haasteista.

Kiintymys luontoon vei miehen mennessään. Hän löysi eri vuodenajoille lajit, joihin aktiivisuutensa purki. Hän kertoi syntyneensä sukset jalassa. Finlandia-, Rajalta rajalle-, Halki Suomen- ja lukemattomat muut pitkät hiihdot toivat paitsi kuntoa myös todella laajan ystäväpiirin. Kilpisjärvi ja Saariselkä Jupeloiden porukalla olivat vuotuisia kohokohtia.

Maanpuolustustyö reservin kapteenille toteutui toiminnan kautta. Oltermannihiihdot ja jotokset tulivat tutuiksi. Niiden myötä tuli ohjelmaan Suomi Meloo, johon Seppo osallistui yli 30 kertaa eivätkä Sulkavan Soudutkaan vieraiksi jääneet.

Seppo oli mies, joka tuli toimeen kaikkien kanssa. Mikkelin Ladun toimintaan Seppo tuli 1980-luvun alussa toimien puheenjohtajana 2013–20. Hän oli mukana niin Erävaelluksen, Erämelonnan SM-kisojen kuin Suomen Ladun leiripäivien järjestelyissä. Tapahtumien tuotot loivat pesämunan talkoilla rakennetulle Latupirtille. Toiminnassaan Sepolle oli tärkeää löytää vaihtoehtoja ulkoiluun kotikaupungin reiteiltä niin talvella kuin kesäkaudellakin.

Seppo korosti perheiden merkitystä lasten liikunnan motivaattoreina. Angry Birds, lumiliukumäki torille ja luistelurata Kaihulle talkoiltiin luomaan liikunnan iloa. Kukapa ei olisi hommiin lähtenyt, kun Seppo pyysi.

Elämänmyönteisen, niin monen mikkeliläisen tunteman Sepon latu on nyt hiihdetty. Seikkailut vesillä, maanteillä, tuntureilla ja metsäpoluilla mielessämme ja kiitollisuutta tuntien

Kari Varonen, Hannu Korhonen ja Anja Marttila

Kirjoittajat ovat Seppo Tiihosen ystäviä.