Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essoten koronatilanne on huonoimmillaan, mutta rajoituksia kevennetään vaiheittain: Aikuisten opetus ja lasten harrasteturnaukset vapautumassa ensin

Viime viikolla Essoten alueella menehtyi kaksi henkilöä koronataudin vuoksi.

Essoten alueen koronakoordinaatioryhmä totesi tiistaina alueen koronatilanteen huonommaksi kuin koskaan aiemmin.

Sekä viikkokohtaiset tartuntamäärät että niistä johdetut päiväkohtaiset keskiarvot ovat edelleen kasvussa. Kuluvalla viikolla oli keskiviikkoaamuun mennessä todettu 314 tartuntaa, ja alueen koronasuositukset jatkuvat pitkälti ennallaan.

Järeämpien koronarajoitusten suhteen koronanyrkki esittää kuitenkin Itä-Suomen aluehallintovirastolle kevennyksiä yleisötilaisuuksien rajoituksiin.

Ensin voitaisiin luopua rajoituksista, jotka liittyvät korkeakouluissa, aikuisten perusopetuksessa ja vapaassa sivistystyössä, kuten kansalaisopistoissa annettavaan opetukseen. Myös etäopetuksesta näissä voitaisiin luopua.

Tilaisuuksiin oireettomana ja testattuna

Aikuisten ryhmäliikunta voisi Essoten tiedotteen mukaan alkaa maanantaina 7. helmikuuta, mutta vain 50 prosentin osallistujamäärällä. Lisäksi suositellaan poistettaviksi rajoitteita, jotka liittyvät lasten ja nuorten harrastusten turnaustoimintaan.

Essoten suosituksen mukaan yleisötilaisuuksiin voi osallistua vain täysin oireettomana, minkä lisäksi tarvitaan vielä negatiivinen kotitesti. Tapahtumissa oman seurueen tulee välttää kontakteja muihin seurueisiin, ja riskiryhmien olisi vältettävä yleisötapahtumia kokonaan.

Essote tähdentää tiedotteessaan rajoitusten ja suositusten välistä eroa. Essote voi alueellisena terveysviranomaisena antaa suosituksia, joiden noudattaminen on järkevää koko yhteisön terveysturvallisuuden kannalta. Noudattamatta jättäminen ei ole rangaistavaa.

Sen sijaan rajoituksen asettavat joko valtioneuvosto tai Itä-Suomen aluehallintovirasto, ja rajoituksen rikkomisesta voi aiheutua rangaistus. Rajoitukset koskevat esimerkiksi ravintoloita ja yleisötilaisuuksia.

"Tasaantumista ei vielä näy"

Essoten tiedotteen mukaan myös koronataudin sairaalahoidon tarve on yli kaksinkertaistunut kahden viime viikon aikana. Viime viikolla on menehtynyt kaksi henkilöä koronataudin vuoksi.

– Tasaantumista ei vielä näy. Vaikka muualla Suomessa puhuttaisiinkin jo epidemiahuipusta, täällä se on vielä edessä, sillä tulemme tässäkin asiassa joitakin viikkoja esimerkiksi Etelä-Suomen perässä, huomauttaa terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Seppälän mielestä vielä ei ole aika lisätä aikuisten välisiä sosiaalisia kontakteja, vaikka rajoituksia jo lähdetään purkamaan.

– Tautia on huomattavan paljon liikkeellä ja sille voi altistua käytännössä kaikkialla. On tärkeää, että epidemia lähtee selvään laskuun ennen kontaktien määrän lisääntymistä, Seppälä perustelee.

Hän on edelleen huolissaan terveydenhuollon kantokyvystä. Esimerkiksi Essoten kiireettömän hoidon lääkäriaikoja ei ole saatavissa, sillä henkilöstön koronatartunnat ja niistä johtuvat poissaolot kuormittavat terveyspalveluita.