Kova pamahdus helisytti ikkunoita ja kuului Kouvolan seudulla ja Mäntyharjussa asti – "Koskemattomuuden valvontaa", tiedotti puolustusvoimat

Kyseessä oli ilmavoimien alueellisen koskemattomuuden valvontaan liittyvä lentotehtävä Suomenlahdella", puolustusvoimien tiedottaja kertoi.

Ilmavoimien Hornet-hävittäjien aiheuttama äänivallin rikkoutuminen aiheutti taloja ja ikkunoita heilauttaneen pamahduksen torstaina aamulla ennen kello kymmentä Kouvolassa. Jättimäinen pamahdus kuului ja tuntui eniten Kouvolassa, mutta sen vaikutukset tuntuivat myös muun muassa Loviisassa ja Mäntyharjulla.

Ilmavoimat toteutti alueellisen koskemattomuuden valvontaan liittyvää lentotehtävää Suomenlahdella, puolustusvoimien tiedottaja Tuomas Saavalainen kertoo. Ilmavoimat julkaisi saman tiedon myös Twitter-tilillään.

Oliko kyseessä ilmatilan loukkaus?

– Epäillyistä alueloukkauksista tiedottaa puolustusministeriö, Saavalainen sanoo.

Alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen liittyviä lentotehtäviä koskevat tilastotiedot eivät ole julkisia. Ilmavoimat ei myöskään kommentoi yksittäisten operatiivisten lentotehtävien yksityiskohtia tarkemmin.

F/A-18 Hornet käytti aamupäivän lentotehtävässä yliääninopeutta.Alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen liittyvissä lentotehtävissä yliääninopeutta käytetään Saavalaisen mukaan tarvittaessa.

Lukijat kertoivat tuoreeltaan havaintojaan pamahduksesta. Kuusankoskella asuvan lukijan mukaan heidän talonsa tärähti kuin järistyksen aiheuttamana.

– Mentyäni ulos kuulin jokin lentokoneen loittonevan äänen, lukija kertoo.

Äänivallin rikkoutuminen näkyi myös Helsingin yliopiston seismologian instituutin kartalla. Seismologit analysoivat pamahduksen aiheuttajan tuoreeltaan.

– Se ei ollut maanjäristys eikä louhosräjäytys. Laitoksen antureissa näkyi ääniaalto. Sen voimme sanoa varmasti, seismologi Tuija Luhta sanoo.

Myös seismologian laitokselle tuli heti tuoreeltaan paljon havaintoja Kouvolassa kuuluneesta pamahduksesta.

Juttua muokattu 13.05: Tarkennettu puolustusvoimilta saadulla tiedolla.

Juttua päivitetty muun muassa seismologian instituutin kommenteilla klo 19.35.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka