Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaalahoidon tarve kasvaa rajusti Essoten alueella – Koronaepidemian vaikeimmat viikot ovat edessä

Viime viikolla todettiin yli tuhat koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on nyt 23, joista kaksi on tehohoidossa.

Koronavirusepidemian aiheuttama sairaalakuormitus on kasvanut rajusti Essoten alueella. Viime viikonlopun aikana sairaalahoidossa olevien määrä on yli tuplaantunut.

Sairaalahoidossa on nyt yhteensä 23 potilasta, joista kaksi on tehostetussa hoidossa. Kaikki eivät ole tulleet sairaalaan koronataudin oireiden vuoksi, vaikka ovat saaneet tartunnan.

– Noin kolmasosa sairaalapotilaista on tullut hoitoon muun syyn kuin koronan vuoksi, mutta kaikki vaativat kuitenkin eristämistä ja valtavasti resursseja. Tämä taas vaikeuttaa voimakkaasti palvelujentuotantoamme, terveyspalvelujen johtaj a Santeri Seppälä sanoo tiedotteessa.

Tartuntoja todettiin viime viikolla yhteensä 1 051, mikä on lähes 200 enemmän kuin edeltäneellä viikolla. Lähes kolmasosa kaikista otetuista koronanäytteistä osoittautuu nyt positiivisiksi.

Tilanne on hyvin vaikea myös siksi, että Essoten henkilöstöä on sairastunut ja altistunut suurissa määrin. Seppälän mukaan henkilöstöön kuuluvilla tartuntoja todetaan nyt useita kymmeniä päivässä.

Kiireettömään hoitoon ei ole tällä hetkellä henkilöstöä. Sen vuoksi vastaanottoaikoja ei ole saatavilla ja varattuja aikoja joudutaan siirtelemään.

– Seuraavat pari viikkoa ovat todennäköisesti koko tämän epidemia-ajan haastavimmat osaltamme terveydenhuollon kantokyvyn kannalta. Tämä oli tavallaan odotettavaakin, kun rajoituksia puretaan ja karanteeneista luovutaan. Epidemian hillintä riippuu nyt pitkälti väestön oman harkinnan varaisista toimista, Seppälä sanoo.

Hän muistuttaa edelleen, että tärkeimmät hillitsevät toimenpiteet ovat kontaktien välttäminen ja hengitystiesuojautuminen.

Essoten alueella koronan ilmaantuvuusluku huitelee tällä hetkellä noin 3 000:ssa. Seppälän mukaan epidemian huipun ajankohtaa ei pysty tarkkaan ennustamaan.

– Taudilla on vielä tilaa levitä alueellamme, mutta kuinka paljon, sitä ei voi vielä sanoa.

Seppälän mukaan on selvää, että taudin leviämistä ehkäisevät toimet ovat tarpeen ainakin helmikuun loppuun asti, vaikka rajoituksia puretaankin.

Jos perheen tai talouden jäsen on oireinen ja saanut positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä, Essote ohjeistaa toimimaan seuraavasti:

– Suositamme kaikkia perheeseen tai talouteen kuuluvia välttämään omaehtoisesti kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes positiivisen tuloksen saaneen oireiden alkamisesta on kulunut viisi vuorokautta

– Jos muu perheen tai talouden jäsen saa positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä, viiden vuorokauden aika lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alkamisesta. Jos positiivisen tuloksen saanut on oireeton, viiden vuorokauden aika alkaa testauspäivästä.

– Jos perheeseen tai talouteen kuuluu koululainen tai varhaiskasvatukseen osallistuva, suositamme, että lapsi on kotona omaehtoisesti edellä mainitun ajan.

– Työssäkäyville suosittelemme etätyötä, tai toimenkuvan järjestelyä etätyössä suoritettaviin tehtäviin. Jos etätyö ei ole mahdollista, tulee työntekijän suojautua huolellisesti, jottei lähikontakteja synny työpaikalla.

Koronataudin vakavalta muodolta tehokkaasti suojaava kolmas rokoteannos on annettu jo 60,2 prosentille koko Etelä-Savon väestöstä. Rokotuksen voi edelleen hankkia varaamalla rokotusajan netistä tai saapumalla Walk in -ajankohtana rokotuspisteelle.