Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mielenosoitus on muutakin kuin sekoilua, ja siltä ei saa ummistaa silmiä

Viikon lopulla Helsingin keskustassa järjestettiin Convoy Finland 2022 -mielenosoitus. Mielenosoittajien tavoitteet olivat uhmakkaat: hallitus vaihtoon, koronapäätökset nurin ja bensan hinta alas. Viikonlopun uutisvirta kertoi mielenosoittajien ja poliisien törmäyksistä sekä myös mielenosoittajien humalaisesta sekoilusta. Jotkut mielenosoittajat pohtivat eduskuntaan tunkeutumista.

Kun hallituksen eroa vaaditaan suorasukaisesti ja kun eduskuntaan tunkeutumisella spekuloidaan, pitäisi hälytyskellojen soida. Suomessa taivasteltiin vasta vuosi sitten amerikkalaisten höperyyttä, kun he tunkeutuivat kongressiin. Kongressitalossa rettelöineet eivät hyväksyneet presidentinvaalien tulosta. Silloin kotikatsomoissa todettiin, ettei tällaista onneksi voi tapahtua Suomessa.

Mielenosoittajien viesteihin ja kyllästymisen taustoihin pitää Suomessa pysähtyä. Olisi sinisilmäistä sivuuttaa mielenosoitus ja asettaa se pieneen marginaaliin. Politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta näkee tuoreen mielenosoituksen jatkumona epäluottamuksen kehitykselle.

Vuorelma nimeää Ilta-Sanomien haastattelussa erilaisiin sosiaalisiin todellisuuksiin jakautumisen korona-ajan huolestuttavaksi ilmiöksi. Yhdessä lokerossa ovat päättäjät ja heistä katsottuna kauimpana ovat uskonsa menettäneet kriitikot. Välimatkaa näiden ääripäiden välillä on liikaa, jotta syntyisi aitoa keskustelua. Äärikriitikot lähtevät kadulle, koska he kokevat, etteivät päättäjät kuuntele.

Tuoreen tutkimuksen mukaan luottamus hallituksen koronan hoitamiseen on alhaisempi kuin koskaan pandemian aikana. Epäluottamus ilmenee jyrkimmillään siinä, että syntyy halukkuutta mennä eduskuntaan laittamaan poliitikot järjestykseen.

Convoy-analyysin ei pidä jäädä lakipykälien tarkasteluun. Pitää kuulla sitäkin ääntä, joka saattaa olla epämieluisa, jopa vastenmielinen. Unohtaminen ei vaimenna sitä huutoa, joka pahimmillaan saattaa purkautua vakavana yhteiskuntarauhan rikkomisena. Luottamuksen puolesta kannattaa ponnistella.