Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote joutui keskeyttämään kiireettömät leikkaukset henkilöstöpulan takia – Koronanyrkki suosittaa pysymistä enintään viiden hengen seurueissa

Alueen koronaepidemian tila on hyvin vakava, toteaa Essoten koronanyrkki.

Koronavirus leviää nyt täyttä vauhtia Essoten alueella. Tautitilanne on aiheuttanut poissaoloja Essoten henkilökunnassa siinä määrin, että erikoissairaanhoidon kiireettömät leikkaukset on Essotessa toistaiseksi keskeytetty. Sairaalahoidon puolelle on pitänyt ottaa resursseja kiireettömästä hoidosta.

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä toteaa tilanteen olevan hyvin vakava. Näin ollen se suosittelee viiden hengen kokoontumisrajoitusta helmikuun loppuun saakka. Kokoontumisrajoituksella tarkoitetaan ihmisryhmää, jonka kanssa ollaan lähikontaktissa, ei esimerkiksi ympärillä istuvaa yleisöä katsomossa.

– Esimerkiksi Jukurien peleihin tai Eppujen keikalle Mikaeliin voi edelleen hyvin mennä, mutta se kannattaa tehdä alle viiden hengen seurueessa, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Yleisörajoituksiin ei hänen mukaansa sinänsä ole tarvetta, kunhan noudatetaan turvavälejä, käytetään kasvomaskia ja pysytään lähikontaktissa vain oman seurueen kanssa.

Mikkelin, Juvan, Mäntyharjun ja Pieksämäen seuduilla suositellaan lisäksi laajaa siirtymistä etätyöhön helmikuun loppuun asti. Etätyösuositukseen päädyttiin siksi, että mainituissa kunnissa on riskinä taudin leviäminen työyhteisöissä liian nopeasti.

– Aikuisväestön kontaktien määrää pitää saada vähennettyä epidemiahuipun tasaamiseksi, toteaa Seppälä.

Essotessa on huolestuttu tartuntojen nopeasta leviämisestä riskiryhmäläisissä, ja sen myötä sairaalahoidon tarpeen lisääntymisestä.

Koronaepidemia noudattaa Seppälän mukaan aika tarkkaan siitä tehtyjä ennusteita. Essotessa eletään epidemian kiivainta aikaa.

– Nyt on tärkeä saada tasattua tätä epidemiahuippua, Seppälä korostaa.

Vaikka rokotekattavuus alueella on valtakunnan kärkeä, myös taudin ilmaantuvuus on kivunnut erittäin korkeaksi. Maanantain ja tiistain aikana Essotessa todettiin 415 uutta koronavirustartuntaa.

Essotessa koronavirusta testataan edelleen rokotustaustausta riippumatta, ja tartunnan saaneet pystytään tavoittamaan. Heihin ollaan yhteydessä noin vuorokauden kuluessa.

– Lainsäädäntöön perustuvia uusia rajoituksia ei esitetä aluehallintovirastolle. Epidemiaa pitää pystyä nyt hillitsemään kansalaisten omaan harkintaan perustuvilla toimilla, Seppälä toteaa.

Alueellisten testauskäytäntöjen erojen vuoksi ilmaantuvuusluvut eivät ole enää vertailtavissa sairaanhoitopiirien kesken.

Juttua päivitetty kello 12.15.