Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin Moision suljetusta sairaalamuseosta tehtiin virtuaaliversio – Museon esineistö pysyy varastossa toistaiseksi

Virtuaalikierroksella museota voi tarkastella esimerkiksi 360 asteen kuvissa.

Mikkelin Moision suljettua sairaalamuseota voi nyt muistella virtuaalikierroksella.

Moision sairaala-alueella sijainneesta museosta on koottu verkkoon virtuaalinen aineisto, joka esittelee museota kuvin ja videoin. 360 asteen kuvia kääntelemällä ja klikkailemalla katsoja voi siirtyä museon huoneesta toiseen ja tutustua huoneissa näkyviin esineisiin.

Virtuaaliesittely avattiin helmikuun alussa. Museo suljettiin virallisesti viime kesänä, mutta yleisölle se oli auki viimeksi kesällä 2019.

Museossa esiteltiin paitsi Moision sairaalan, myös laajemmin psykiatrisen sairaanhoidon historiaa. Museo perustettiin vuonna 1987 sairaalan juhliessa 60-vuotisjuhliaan, ja siitä lähtien se oli avoinna sopimuksesta. Ensimmäisen kerran museo oli säännöllisesti auki yleisölle vuoden 2005 kesällä.

Korvaavaa tilaa ei ole löytynyt

Kokoelman esineistö on nykyään säilytyksessä, koska museolle ei löydetty korvaavia tiloja. Essote luopuu Moision sairaalan tiloista, kun uusi Mielen ja kuntoutuksen talo valmistuu ensi vuonna.

Elokuussa Essoten valtuutettu Yrjö Merikoski (kesk.) teki valtuustoaloitteen sairaalamuseon säilyttämisen ja museon toiminnan turvaamisen puolesta.

Toistaiseksi museoesineet pysyvät kuitenkin poissa silmistä. Essoten hallitus totesi helmikuun alussa, että tällä hetkellä keskussairaalan kampuksella tai kaupungin museoilla ei ole kelvollista tilaa sairaalamuseon kokoelmalle.

Moision sairaalamuseon virtuaalinen esittely löytyy täältä .

Lue myös: "Poikkeukselliselle" Mikkelin Moision sairaala-alueelle toivotaan vetovoimaa uudesta asemakaavasta – Maanomistaja luonnehtii arvorakennusten olevan "taakka, kunnes niihin löytyy jokin ratkaisu"