Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartuntojen määrä jatkaa kasvuaan – Essotessa odotellaan uutta koronarokotetta: "Yllättävän moni on sanonut, että tämän rokotteen he voivat ottaa"

Essoten alueella liikkuu nyt herkemmin tarttuvaa omikron-varianttia.

Essoten alueella todettiin viime viikon aikana yhteensä 1 761 uutta koronatartuntaa. Se on jälleen enemmän kuin koskaan aiemmin.

Myös kasvu edeltäneeseen viikkoon nähden oli korkeampi kuin koskaan. Tartuntoja todettiin 383 enemmän kuin viikolla kuusi.

– Osa alueemme koronanäytteistä on sekvensoitu, ja niistä on löytynyt omikronin BA.2-muunnosta, mikä voi osaltaan selittää viime viikkojen todella herkkää taudin leviämistä, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa.

Sairaalahoidon tarpeessa on tultu hieman alaspäin viime viikon huippuluvuista. Tällä hetkellä koronaeristyksessä osastoilla on 33 potilasta.

– Kävimme viime viikolla 40 potilaan lukemissa, joten siinä mielessä tilanne on hieman parempi. Kuolleisuus on alueellamme jäänyt kokonaisuudessa alhaiseksi. Yksittäisiä kuolemantapauksia on valitettavasti ollut, Seppälä kertoo.

Kontaktien välttäminen on edelleen hyvin tärkeää tartuntatilanteen rauhoittamiseksi.

– Koronaan sairastuneita on tällä hetkellä paljon myös palvelutaloissa, ja niissä asuvat ovat yleensä suuremmassa riskissä vakavalle tautimuodolle. On viisasta, että vierailut palvelutaloissa ja muissa sote-yksiköissä rajoitetaan vain välttämättömään, vaikka oireita ei olisikaan, pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa.

Paha koronatilanne aiheuttaa Essoten palveluihin edelleen poikkeuksia etenkin kiireettömässä terveydenhuollossa. Essoten alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu tiistaina tarkastelemaan alueen epidemiatilannetta ja siihen liittyviä torjuntatoimia.

Nuvaxovidia kysellään jo

Uutta Nuvaxovid-koronarokotetta on Gärdströmin mukaan odotettavissa Etelä-Savoonkin ehkä jo ensi viikolla. Perinteisemmällä menetelmällä valmistettu Nuvaxovid on hyvä vaihtoehto heille, jotka eivät ole halunneet ottaa mRNA-rokotetta.

mRNA-rokotteilla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta eli niin sanottua piikkiproteiinia.

– Nuvaxovidissa piikkiproteiini on tuotettu valmiiksi jo laboratoriossa, Gärdström selventää.

Gärdströmin mukaan viimeisten viikkojen aikana rokotteesta onkin tullut paljon kyselyjä. Nuvaxovid on herättänyt kiinnostusta niiden keskuudessa, jotka eivät aio mRNA-rokotteita ottaa.

– Yllättävän moni on sanonut, että tämän rokotteen he voivat ottaa. mRNA-rokotteiden kohdalla jotkut ovat miettineet esimerkiksi sitä, että tapahtuuko elimistössä jotain manipulaatiota, kun kyseessä on erityyppinen rokote, Gärdström kertoo.

Nuvaxovidia voidaan antaa myös heille, jotka ovat saaneet mRNA-rokotteista pahan allergisen reaktion. Nuvaxovidia annetaan kaksi annosta.

– Jos ensimmäisestä annoksesta vaikka Modernaa on saanut reaktion, niin tehosteannos voidaan antaa Nuvaxovidilla.

Uutta rokotetta annetaan vain täysi-ikäisille.

Vielä Gärdström ei osaa tarkkaan kertoa, koska uutta rokotetta on saatavilla. Hävikin välttämiseksi sitä annetaan kuitenkin vain Mikkelin keskussairaalan rokotuspisteellä. Saatavuudesta tiedotetaan myöhemmin.

– Toivottavasti erityisesti he tulisivat ottamaan rokotteen, jotka sitä ovat tähän asti empineet. Suomeen tulee Nuvaxovidia pitkin kevättä, joten sitä riittää kaikille halukkaille.