Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n Borrell: Unionin ulkoministerit päättävät tänään Venäjälle asetettavista sanktioista – Britannian Johnson vihjaa venäläisyritysten pääsyn estämisellä Lontoon rahoitusmarkkinoilta

EU:n ulkoministerit tapaavat tänään iltapäivällä hätäkokouksessa Pariisissa.

Euroopan unionin maiden ulkoministerit päättävät tänään Venäjälle asetettavista sanktioista, kertoo EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell.

Borrellin mukaan sanktioiden laajuudesta päättävät ulkoministerit, mutta hän kertoo olevansa varma yksimielisestä päätöksestä.

Borrell kertoi, että mahdollisten sanktiotoimien sisältöä on suunniteltu tiistaiaamuna Pariisissa, ja päätös tehtäisiin iltapäivälle suunnitellussa hätäkokouksessa.

Suomi on ilmoittanut aiemmin vastaavansa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia.

Asetettavat sanktiot johtuvat Venäjän presidentti Vladimir Putinin eilisestä päätöksestä tunnustaa Donbassin separatistialueiden itsenäisyys Itä-Ukrainassa ja lähettää Venäjän joukkoja alueille. Putin kertoi eilen Venäjän sotilaiden "lähtevän turvaamaan rauhaa" Luhanskiin ja Donetskiin.

– Venäjän joukot ovat saapuneet Donbassiin, ja me pidämme aluetta osana Ukrainaa, Borrell kertoi.

Borrell ei kuvailisi tilannetta vielä täysimittaiseksi invaasioksi, mutta lisäsi kuitenkin, että Venäjän joukot ovat Ukrainan maaperällä.

Myös Yhdysvaltojen ja Britannian odotetaan kertovan tänään omista Venäjälle asetettavista sanktioistaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi jo aiemmin pakotteita Luhanskin ja Donetskin alueille. Määräys kieltää yhdysvaltalaisia esimerkiksi käymästä kauppaa tai tekemästä uusia investointeja separatistialueille.

Britannian Johnson lupaa paljastaa "ensimmäisen ryöpyn" sanktioita tänään

Britannia lupaa "iskeä kovaa" Venäjää vastaan kohdistetuilla sanktioilla ja vielä kovemmilla toimilla, jos Venäjä aloittaa täysimittaisen invaasion. Pääministeri keskusteli tänä aamuna Cobrana tunnetun brittien kriisiryhmän tapaamisessa Venäjää vastaan kohdistettavista sanktioista.

– Se tulee tekemään epäilemättä vahinkoa, jos venäläisiltä yrityksiltä estetään pääsy Britannian rahoitusmarkkinoille ja jos kuorimme venäläisomisteisten yritysten ja venäläisomaisuuden kulissit, Johnson kertoi.

Johnson lupasi paljastaa "ensimmäisen ryöpyn" Britannian Venäjään kohdistettavia sanktioita myöhemmin tänään, kertoo brittilehti Guardian.

Johnsonin mukaan täysimittainen invaasio Ukrainaan olisi täysi katastrofi.

– Täysin keskeistä on, että toisen eurooppalaisen valtion valloitus ei tule onnistumaan ja että Putin tulee epäonnistumaan, Johnson kertoi.