Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelissä ulos ajaneesta rekasta vuoti kymmeniä litroja dieseliä – Jäinen maa ja vuotokohdan tukkiminen suitsivat vahinkoa

Maahan vuotanut öljy saadaan kerättyä talteen torstaina pakkaskelin aikana, kertoo päivystävä palomestari Jarno Laikola.

Viitostieltä keskiviikkoaamuna ulos ajaneesta rekasta on vuotanut maastoon runsaasti dieseliä. Etelä-Savon pelastuslaitos sai hälytyksen vahingontorjuntatehtävälle kahdeksan aikaan keskiviikkoiltana.

Päivystävä palomestari Jarno Laikola kertoo, että polttoainevuoto paljastui rekan nostotöiden jälkeen.

Kyseinen rekka on ajanut ulos tieltä Tikkalan eritasoliittymän kohdalla Mikkelissä. Ulosajo sattui aamuyhdeksän aikaan, ja ajoneuvon nostotyöt aloitettiin suunnitelman mukaisesti vasta illemmalla puoli seitsemän aikaan.

Rekka matkalla Suomen ulkopuolelle

Polttoainetta pääsi maahan Laikolan arvion mukaan viitisenkymmentä litraa.

– Rekka oli onneksi paluumatkalla kohteestaan ja suuntaamassa Suomen rajojen ulkopuolelle. Tankki oli siis melko tyhjä, Laikola kertoo.

Pelastuslaitoksen keinot öljyntorjuntaan ovat melko rajalliset, mutta sääolosuhteet tarjoavat auttavan kätensä.

– Hyvä puoli on se, että on pakkaskeli ja maa on jäässä, eikä ojissa virtaa vettä. Kaikki saadaan pois, Laikola linjaa.

Vuotokohta oli Laikolan mukaan varsin vaikeassa paikassa öljyntorjunnan näkökulmasta. Kyseessä olikin eräänlainen ensiapu.

– Tukittiin kiilalla tankin vuotokohta ja estettiin öljyn leviäminen valtoimenaan. Lammikoituneisiin kohtiin laitettiin turvetta, jottei öljy leviä pidemmälle, Laikola kertoo.

Maa-aines vaihdetaan torstaina

Tapaus on ollut työläs selvitettävä myös pelastuslaitokselle. Rekka on ulkomaan kilvissä, mikä on Laikolan mukaan vaikeuttanut viestintää tilannetta selvitettäessä.

Laikola ei osaa sanoa, onko vuoto puhjennut tankkiin nostotöiden ja hinauksen aloituksen yhteydessä, vai onko tankkiin puhjennut reikä jo ulosajon myötä.

– On sovittu, että ympäristökonsultti tulee paikalle arvioimaan vahingon laajuutta. Huomenna [torstaina] saadaan uutta maata pilaantuneen tilalle, Laikola selvittää.

Öljy saadaan Laikolan mukaan pois maastosta koneellisesti ennen kuin sää lauhtuu torstaina päivällä suojan puolelle.