Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Maila Sajaniemen lähellä oli hyvä olla

Maila Ulla Johanna Sajaniemi (o.s. Grönroos) syntyi 29.03.1929 Kaskisessa Einar ja Irene Grönroosin esikoiseksi. Nuorena Maila muutti perheensä kanssa Mikkeliin.

40-luvulla nuoret kokoontuivat keväisin pelaamaan pesäpalloa Lyseon kentälle. Tyttökoulun lukiolainen Maila-tyttö osallistui näihin peleihin. Minä, Antti 16-vuotias ja Maila 18-vuotias. Minulla oli valtava ihastus tähän kauniiseen neitoseen. Mitkä tekijät vaikuttivat minuun tässä naisessa – ne ovat vieläkin voimassa. Hillitty käytös, eli ihmeellisissä unelmissa, ja pallon lyönti oli jotain naisellisen kaunista.

Vuodet vierivät eteenpäin – kuusi vuotta – Maila aina mielessäni, sotaväki takana ja opettajana Juvan Paatelassa. Oli joululoma 1952. Maila Helsingistä Mikkelissä, minä Juvalta. Päätin mielessäni, tänä iltana menen Mailan luo ja sanon: Voitteko lähteä kävelemään minun kanssani? Iltatähtitaivaan alla alkoi meidän yhteinen elämämme. 66 vuotta, kunnes kuolema meidät erotti.

Läheiset muistavat Mailan aina lempeänä ja huoliteltuna. Tumma tukka oli laitettu kauniisti kampaajalla. Kaikille läheisilleen Maila oli turvaverkko, josta saattoi kurkottaa niin korkealle kuin mahdollista.

Elämme maailmassa, jossa on paljon osattomuutta, levottomuutta ja eripuraa. Jokainen voisi oppia Mailalta. Hän yritti aina sovitella, kuunnella ja ymmärtää. Hän ei kääntänyt selkäänsä kenellekään, joka tarvitsi apua ja tukea. Hän osoitti rakkauttaan pienillä, merkittävillä teoilla läpi elämänsä. Perheensä lisäksi Maila auttoi ihmisiä, joita ei henkilökohtaisesti tuntenut osallistumalla lähetys- ja kehitysyhteistyön toimintaan. Kaikessa lempeydessään ja rauhallisuudessaan Maila oli vahva ja järkkymätön tuki, johon pystyi aina luottamaan.

Maila nukkui pois 13.2.2022 Mikkelissä 93 vuoden iässä.

Antti Sajaniemi

Kirjoittaja on Maila Sajaniemen puoliso.