Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suomi seisoo tiiviisti Venäjän vastaisessa talousrintamassa, vaikka se kuinka kirpaisee omaa taloutta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa inhimillistä kärsimystä. Ukrainalaisia kuolee Venäjän sotatoimien uhreina, ja lisäksi moni on joutunut jättämään kotinsa ja pakenemaan. Edessä on uusi pakolaisaalto.

Yksityiset ihmiset kärsivät myös muualla. Länsimaiden oikeutetusti asettamat talouspakotteet heijastuvat venäläisten talouteen. Esimerkiksi venäläisiä pankkeja koskevien pakotteiden kohteena ovat ennen kaikkea oligarkit, mutta vaikutuksia on kaikkeen kansaan.

Rupla on viime päivinä heikentynyt voimakkaasti dollariin verrattuna. Kovin moni tavallinen venäläinen ei tee dollarikauppaa, mutta ennen pitkää heidänkin ostovoimansa laskee. Venäjän pörssi romahti torstaina. Vaikka se kääntyi perjantaiaamuna nousuun, pitkän aikavälin lasku on yhä merkittävä.

Venäjän talouden pitääkin kärsiä, se on pakotteiden tarkoitus. Järjettömän sodan aloittanut maa ei saa selvitä ilman seurauksia. EU ja USA voivat vielä kiristää talousruuvia esimerkiksi sulkemalla venäläiset pankit kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle. Tätä tulee riskeistä huolimatta edistää.

Sota tekee tuhojaan koko maailman taloudessa – myös Suomessa. Ukraina on maailman vilja-aitta, ja sodan tuoma epävarmuus nostaa viljojen hintaa. Öljyn maailmanmarkkinahinta on noussut, mikä näkyy nopeasti myös kotimaisilla tankkauspisteillä. Öljyllä tai maakaasulla lämmittävien laskut eivät ole pienemässä.

Monella suomalaiselle yrityksellä on liiketoimintaa Venäjällä. Esimerkiksi energiajätti Fortum on nyt epävarmojen aikojen edessä. Se voi kärsiä isoja menetyksiä lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmän päälle mahdollinen napanuoran katkeaminen Venäjän-liiketoimista voi olla hyväkin ratkaisu. Venäjä on osoittanut arvaamattomuutensa.

Venäjän vallattua Krimin niemimaan vuonna 2014 Suomen idänvienti romahti. Venäjä on kuitenkin edelleen iso kauppakumppani, ja Venäjän talouspakotteet sekä mahdolliset vastapakotteet tuntuvat täällä rankempina kuin muualla Euroopassa.

Vaikka Suomi kärsii talouspakotteista muita maita enemmän, meidän on seisottava yhteisessä rintamassa järjettömän sodan lopettamiseksi. Kansainvälisen yhteisön tulee kiristää pakotteita ja eristää Venäjä, vaikka se kuinka kirpaisisi omassa taloudessa.