Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essoten alue lähestynee epidemian huippua – Viime viikolla havaittiin 1 802 uutta koronatartuntaa

Sairaalahoidon tarve on vähentynyt pahimmista viikoista selvästi.

Essoten alueella aletaan olla viimein lähellä epidemian huippua. Viime viikolla uusia tartuntoja havaittiin 1 802 kappaletta. Vaikka tartuntojen määrä kasvoi edelleen edellisiin viikkoihin verrattuna, oli kasvu aiempaa maltillisempaa.

– Ihan suoraan ei kannata vertailla viikkokohtaisia lukuja. Lomaviikot vaikuttavat siihen, miten ihmiset testeihin tulevat, muistuttaa terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Tällöin seurataan muun muassa sitä, miten iso osa testatuista antaa positiivisen tuloksen. Tämän suhteen Essoten alueella ei ole vielä merkkejä paremmasta. Koronatesteissä positiivisen tuloksen saaneita on edelleen noin 50 prosenttia kaikista testatuista.

Seppälä uskoo silti epidemiahuipun olevan lähellä ja tilanteen lähtevän pikkuhiljaa rauhoittumaan.

– Toivon mukaan näin on. Ihmiset ovat jo sairastaneet paljon ja sitä kautta on tullut luontaista immuniteettia, Seppälä toteaa.

Essotesta muistutetaan, että on edelleen tärkeää rajoittaa henkilökontaktien määrää sekä käyttää kasvomaskia sisätiloissa.

Sairaalahoidon tarve seilaa

Myös sairaalahoidon tarve alkaa vähitellen hellittää, vaikka on edelleen korkeaa. Maanantaina sairaalahoidossa oli 17 koronapotilasta. Tehohoidossa oli koronan takia kaksi ihmistä.

– Se toki seilaa jonkin verran. Mutta pari viikkoa sitten meillä oli pahimpina päivinä yli 40 potilasta osastoilla, joten siitä on tultu alaspäin, Seppälä sanoo.

Vielä viikkokin sitten sairaalahoidossa oli noin 30 potilasta, mutta Seppälän mukaan se menee satunnaisvaihteluun. Selittäviäkin tekijöitä sairaalahoidon tarpeen vähenemiselle toki on.

– Silloin 3–4 viikkoa sitten alettiin valtakunnallisesti puhua, että nyt helpottaa ja ihmiset vapauttivat käytöstään. Meillä oli tuolloin kuitenkin pahin vasta tulossa. Ehkä ihmiset eivät osanneet niin paljon varoa, Seppälä tuumii.

Kun tilanne sitten paheni, alettiin käyttäytyä jälleen varovaisemmin. Myös Essoten suositukset tiukkenivat.

– Ei enää ehkä menty tapaamaan riskiryhmäläisiä, joilla on isompi riski joutua sairaalahoitoon.

Juttua päivitetty kello 13.57 parilla lauseella Essoten tiedotteesta.