Ammattiopisto Esedu keskeyttää yhteistyön Venäjällä – Xamk jäädytti uudet yhteistyöhankkeet jo perjantaina

Esedun päätös koskee niin koulutusvientiä kuin opiskelija- ja henkilöstövaihtoa.

Etelä-Savon Koulutus Oy eli Esedu vetäytyy kaikesta yhteistyöstä Venäjällä toistaiseksi. Sekä koulutusvienti että opiskelijoiden ja henkilöstön vaihdot ja niiden suunnittelu alueelle lopetetaan välittömästi.

Yksimielinen päätös on tehty tänä aamuna maanantaina 28. helmikuuta Esedun hallituksen toimesta.

– Tänään kokoonnuimme ylimääräiseen hallituksen kokoukseen. Tilanne on kiristynyt koko ajan, joten ajattelimme, ettemme voi odottaa enää maaliskuulle asti, kertoo Esedun toimitusjohtaja Arja Flinkman.

Esedun koulutusvienti Venäjälle on kattanut ainakin tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon, jota Venäjälle on viety jo kauan. Uusi ryhmä moskovalaisia opiskelijoita aloitti opintonsa viime syksynä. He ovat opiskelleet Moskovasta käsin ja heidän oli tarkoitus valmistua toukokuussa 2022.

– Opiskelijathan ovat tähän toki syyttömiä, mutta tässä maailmantilanteessa emme voi jatkaa yhteistyötä.

Vaikka päätös oli yksimielinen, riskitekijöitä toki kokouksessa punnittiin. Flinkman toivoo, että tilanne tasoittuu pian, mutta ainakin toistaiseksi toiminta Venäjän kanssa lakkaa. Sen sijaan koulutusvientiä kohdistetaan muualle. Esedulla on kv-toimintaa laajasti muidenkin Euroopan maiden kanssa.

– Olemme ainoa ammattiopisto Suomessa, joka on vienyt kokonaisen tutkinnon ylipäätään ulkomaille, Flinkman sanoo.

Xamkissa lisää päätöksiä maanantaina

Xamk, eli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja muut suomalaiset korkeakoulut toimivat samassa linjassa EU:n kanssa. Xamk seuraa Suomen valtion ohjeistusta Venäjän kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

Perjantaina Xamk jäädytti kaikki uudet yhteistyöhankkeensa Venäjän kanssa ministeriön ohjeistuksesta.

– Tällä hetkellä meneillään olevaa yhteistyötä jatketaan, mutta mitään uutta ei aloiteta. Tilanne on kuitenkin kiristynyt viikonlopun aikana niin paljon, että kokoustamme tänään uudestaan, Xamkin rehtori Heikki Saastamoinen kertoo.

Linjaukset yhteistyöstä Venäjän kanssa saattavat siis kiristyä entisestään.

Xamk ei myöskään suosittele opiskelijavaihtoja tai -harjoitteluja Ukrainaan, Venäjälle tai Valko-Venäjälle. Myöskään työmatkoja tai vierailuja ei tehdä näihin maihin.

Juttua päivitetty kello 13.50 Flinkmanin kommenteilla. Päivitetty Xamkin osuudella kello 14.35.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka