Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maakunnan järviä tutkittiin tiistaina: Jäätä on paksulti, mutta kohva peittosi jo teräsjään

Kumisaappaille on tarvetta, sillä kohvajäässä voi olla vettä lähes kymmenen senttiä.

Kuluneena talvena jäät ovat olleet erittäin paksuja, kertovat ely-keskuksen tuoreet tulokset alueellisilta ja valtakunnallisilta havaintopaikoilta.

Ely-keskus on kerännyt asiasta tietoa vuodesta 2004 alkaen. Tätä talvea paksumpaa jää on ollut vain tammikuussa 2006 ja 2011.

Jäällä liikkuvien kannattaa kuitenkin huomioida, että hauraamman, lumisohjosta syntyvän kohvajään osuus on ylittänyt teräsjään.

– Tällä hetkellä jään päällä on vaihteleva kerros lunta ja monilla paikoilla lumen alla myös vettä, mikä hankaloittanee jäällä liikkumista. Kohvajäässä on havaittavissa useita vesikerroksia, joiden paksuus on 6–9 senttiä, tiedottaa Etelä-Savon ely-keskus.

Ely-keskus ja Suomen Ympäristökeskus mittasivat tiistaina jään paksuuksia viidellä järvellä Etelä-Savossa. Mittauspaikat olivat Haukivuoren Kyyvedellä, Savonlinnan Haukivedellä, Ristiinan Yövedellä, Pertunmaan Peruvedellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä ja Korpijärvellä.

Näistä Kyyvedellä jäätä oli eniten, 60 senttiä, mutta teräsjään osuus tästä oli kuitenkin vain 22 senttiä.

Ohuin jää, 51 senttiä, mitattiin Mäntyharjun Pyhävedellä.

Ohuin jää, 51 senttiä, mitattiin Mäntyharjun Pyhävedellä, missä teräsjään osuus oli 26 senttiä.

Mittaukset tehtiin noin sadan metrin etäisyydellä rannasta.

– Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat järvestä riippuen 51–60 cm välillä, mutta järven sisällä jäänpaksuuksissa voi olla huomattavia eroja, huomauttaa ely-keskus.