Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sibeliuksen kuudes soi Mikkelissä torstaina – Mukana myös saksofonivirtuoosi Esa Pietilä

Mikkelin kaupunginorkesteri konsertoi torstaina 10. maaliskuuta Mikaelissa Saimaa Sinfoniettan kanssa pääkapellimestari Erkki Lasonpalon johtamana. Avausnumerona kuullaan Fredrik Paciuksen säveltämä, ensimmäisen suomalaisen oopperan Kaarle-kuninkaan metsästyksen alkusoitto.

Saksofonisti Esa Pietilä toimii solistina länsimaisen taidemusiikin ja jazzin elementtejä yhdistelevässä Kalevi Ahon Tenorisaksofonikonsertossa. Konsertin päättää Jean Sibeliuksen kuudes sinfonia.

Frederik Paciuksen oopperasta Kaarle-kuninkaan metsästys kuultava alkusoitto on yksi suomalaisen oopperakirjallisuuden hienoimmista saksalais-romanttisine tyyleineen. Kalevi Ahon tenorisaksofonikonsertossa taas tunnustellaan taidemusiikin ja jazzin rajapintoja, joissa kummassakin Suomen eturivin saksofonisteihin lukeutuva Esa Pietilä ui kuin kala vedessä. Kontrastisina elementteinä toimivat myös eurooppalainen ja aasialainen musiikkiperinne, jotka synnyttävät kiehtovan hämyisiä soinnillisia maailmoja.

”Kun varjot pitenevät.” Näihin kolmeen sanaan tiivisti Sibelius itse kuudennen sinfoniansa. Sanoja on tulkittu monin eri tavoin, mutta sinfonia itse on pysynyt jonkinlaisena mysteerinä, joskin poikkeuksellisen lumoavana sellaisena. Siinä on kuultu niin Palestrinaa, Mozartia kuin aivan erityistä suomalaista sävyäkin. Ajattoman kokonaisuuden sitoo yhteen doorinen kirkkosävellaji, joka hämärtää myös duurin ja mollin välistä rajaa niin, että valo ja varjotkin kietoutuvat yhdeksi samaksi organismiksi.

Saimaa Sinfonietta – Sibeliuksen kuudes to 10.3. klo 19 Mikaeli; pe 11.3. klo 19 Lappeenranta-sali.