Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essoten koronapotilaiden sairaalahoidon tarve tuplaantui viikossa – "Taudinkuva on osalla muuttunut selkeästi haastavammaksi"

Merkittävä osa sairaalahoitoon joutuneista on ollut rokottamattomia.

Koronatartunnat ja sairaalahoidon tarve ovat kääntyneet selkeään kasvuun Essoten alueella.

Viime viikon aikana todettiin noin pari sataa tartuntaa aiempaa viikkoa enemmän, yhteensä 1 562. Myös positiivisten tulosten osuus testauksessa kasvaa. 55 prosenttia on pandemia-ajan suurin osuus toistaiseksi.

– Taudinkuva on osalla koronapotilaista muuttunut selkeästi haastavammaksi, ja siksi sairaalakuormitus on lujilla. Syynä saattaa olla omikronin alavariantti BA.2 ja heikentyvät rokotevasteet, terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa.

Sairaalahoidon tarve on tuplaantunut viikon aikana. Nyt hoidossa on yhteensä 33 koronaan sairastunutta. Tämä näkyy ruuhkautumisena niin päivystyksessä kuin vuodeosastoilla, jotka ovat käytännössä täynnä.

– Henkilöstön jaksaminen ja kantokyky ovat koetuksella koko alueellamme, ja hoitovelka paisuu. Tähän jo pitkään kestäneeseen kriisiin ei ole valitettavasti näkyvissä nopeaa ratkaisua, Seppälä sanoo.

Rokotteista on selkeää hyötyä

Sairaalahoitoon joutuneissa koronapotilaissa on merkittävä osa rokottamattomia henkilöitä. Kotonaan sairastavien hoidontarvetta on jouduttu arvioimaan ahkerasti erityisesti viime viikon aikana.

– Osa on todella kipeitä, se muutos on tässä parin viikon aikana tapahtunut. Ensihoitomme on tehnyt paljon hoidontarpeen arvioita kotona sairastaville ja siirtoja osastohoitoon, pandemiapäällikkö Hans Gärdström sanoo.

Kaksi koronarokoteannosta on eteläsavolaisista saanut jo yli 83 prosenttia, mutta lähes 20 000:lta puuttuu vielä kolmas tehosteannos. Kolme annosta saaneiden osuus on Essoten alueella reilut 62 prosenttia.

– Yleinen taudinkuvan heikentyminen on osoitus siitä, että kolmannen annoksen ottamisesta on syytä vielä huolehtia, Gärdström muistuttaa.

Essoten ohjeet koronavirusta sairastavalle löydät täältä.