Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote aloitti jo neljännet koronarokotukset iäkkäille – Pandemiapäällikön mukaan jokaisen kannattaa nyt huolehtia itselleen puuttuvat rokotukset

Tautia on edelleen runsaasti liikkeellä. Yli tuhat uutta tapausta viikossa on havaittu jo kahdeksan viikkoa putkeen.

Essotelta saa neljänsiä koronarokotteita heti uuden suosituksen mukaisesti. THL suositti torstaina neljättä koronarokoteannosta 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille.

– Heti aloimme niitä antaa jokaisella rokotuspisteellä. Toivomme kuitenkin, että neljänsiin rokotteisiin varattaisiin ajat, jotta ei synny pitkiä jonoja, kertoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Neljännen rokotteen voi ottaa, kun edellisestä on kulunut aikaa vähintään kolme kuukautta.

Rokotteita on runsain määrin, joten niiden määrästä rokotukset eivät jää kiinni. Enemmän koordinointia vaativat henkilökuntaresurssit.

Gärdströmin mukaan liikaa lisätöitä neljännet rokotteet eivät silti aiheuta.

– Useimmat hoivakodit rokottavat itse, joten ne ovat varmaan helpoimmat. Toki autamme, jos jossain kokemusta rokottamisesta ei ole.

Ikä on riskitekijä

Neljänsiä rokotteita on jo aiemmin annettu yli 12-vuotiaille vakavaa immuunipuutosta sairastaville, kuten ihmisille, joille on tehty elinsiirto tai annettu vuoden sisällä solunsalpaajahoitoa. Nyt rokotuskierros laajenee iäkkäämpiin.

Kotona asuvien kohdalla suosituksen raja menee 80-vuotiaissa. Gärdströmin mukaan tiettyä harkintaa voidaan käyttää, jos esimerkiksi 79-vuotias haluaa neljännen rokotteen.

– Ei se päivästä tai kahdesta jää kiinni. Mutta jos puhutaan vuodesta, niin se alkaa olla liikaa. Johonkin se raja pitää vetää, Gärdström toteaa.

Hoivakodeissa asuvista myös nuoremmat iäkkäät saavat neljännen rokotuksen.

THL:n mukaan aikaisemmat koronarokoteannokset vaikuttavat tulevilla tehosteannoksilla aikaansaatuun immuunivasteeseen, ja siksi neljänsien annosten antamista on harkittu tarkasti. Epidemiatilanne on kuitenkin heikentynyt, eikä 80-vuotiailla kolmella rokoteannoksella saavutettu suojateho ole yhtä hyvä ja pitkäkestoinen kuin nuoremmilla.

Gärdström suosittaakin ottamaan neljännen rokotteen.

– Tautia on todella paljon liikkeellä edelleen, ja ikä on yksi riskitekijä.

Rokotuksien puute näkyy sairaalassa

Ylipäätään kaikkien kannattaisi nyt huolehtia itselleen puuttuvat rokotukset. Gärdströmin mukaan vajaus rokotuksissa näkyy etenkin sairaalahoidossa.

– Siellä on ihmisiä, joilla on kaksi rokotetta otettuna, mutta kolmas vielä puuttuu. Toki on myös kokonaan rokottamattomia.

Perjantaiaamuna Essotessa oli sairaalahoidossa 37 koronapotilasta. Tehohoidossa oli kaksi potilasta.

Tartuntoja oli perjantaihin mennessä tällä viikolla todettu 1 091.

– Me olemme joka viikko ajatelleet, että kohta helpottaa. Mutta tautia on edelleen erityisen paljon liikkeellä koko Suomessa. Myös sairaalahoidon kuormitus on meillä kova, Gärdström sanoo.

Pikaista helpotusta on tuskin vieläkään luvassa, sillä positiivisten tulosten osuus kaikista testeistä on edelleen korkea.