Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Pertumaan mies tekee tilaa nuoremmille

Jari Lepän ilmoitus eduskunnasta luopumisesta herätti monen ministerihalut ja muutti samalla Etelä-Savon eduskuntavaaliasetelmat.

Kaislikoissa suhisee – ja nimenomaan keskustalaisessa kaislikossa.

Suhinan pisti käyntiin Jari Lepän, 62, ilmoitus, ettei hän lähde enää tavoittelemaan kansanedustajan paikkaa.

Perustelut olivat hyvät: "Nyt on perheen ja tilan vuoro", Leppä kertoi Länsi-Savolle.

Kun vaalikausi päättyy, Lepälle tulee täyteen 24 vuotta ja kuusi kautta keskustan kansanedustajana.

Pertunmaalainen Leppä nousi eduskuntaan Mikkelin vaalipiirin ääniharavana 1999. Sen jälkeenkin kannatus on pysynyt korkeana.

Parlamentaarikolle uran huippu on nousu ministerisarjaan. Leppä on nyt hoitanut maa- ja metsätalousministerin hommia lähes viisi vuotta kolmen pääministerin aikana. Isoimmat asiat ministerinä taitavat liittyä EU:n maatalouspolitiikkaan ja -tukiin.

Leppä on leimallisesti maaseudun mies. Hän tarjoaa hanhi- ja susiongelmiin ratkaisuksi ampumista.

Kun maakunnasta valitaan kansanedustajia, alueen etu on – puolueesta riippumatta – valita sellaisia, jotka saavat jotain aikaan. Hyvä kansanedustaja pystyy verkottumaan, näkymään ja nousemaan paikoille, joissa vaikutetaan maakunnalle tärkeisiin asioihin.

Tällaisia avainpaikkoja ovat esimerkiksi puolueiden ja eduskuntaryhmien johtopaikat, valiokuntien puheenjohtajuudet ja ministerintehtävät. Tässä mielessä Leppä on ollut maakunnalle hyvä valinta.

Ministerin hommistaan Leppä on selvinnyt kunnialla. Kun asiat ovat hallussa ja tyyli asiakeskeinen, isot kohut väistävät. Puolueen kannalta Leppä on ollut uskollinen soturi, joka on jaksanut puolustaa keskustan linjaa, vaikkapa äänekkäästi erimielisten vihreiden suuntaan.

Leppä on leimallisesti maaseudun mies. Hän tarjoaa hanhi- ja susiongelmiin ratkaisuksi ampumista, ja hänen ajattelussaan kotimainen ruoantuotanto näyttää menevän luonnon monimuotoisuuden tai ilmastomuutoksen edelle.

Eduskuntaan ei ole koskaan helppo päästä, mutta nyt olisi iskun paikka, sellaiselle, joka paikkaa tosissaan haluaa.

Etelä-Savossa Lepän ilmoitus tarkoittaa, että keskustan sisäiset vaaliasetelmat menevät uusiksi. Viime vaaleissa Leppä sai noin 7 500 ääntä, ja keväällä 2023 ne etsivät uutta kotia.

Eduskuntaan ei ole koskaan helppo päästä, mutta nyt olisi iskun paikka, sellaiselle, joka paikkaa tosissaan haluaa.

Aika moni keskustan kellokas taitaa nähdä itsessään vähintään piilevää ministeripotentiaalia.

Valtakunnan tasolla Lepän ilmoitus johti kokoluokkaa suurempaan kihelmöintiin. Lepän ilmoitus nimittäin johtaa puolueessa myös ministerikierrätykseen, ja aika moni keskustan kellokas taitaa nähdä itsessään vähintään piilevää ministeripotentiaalia.

Keskustan kannalta on järkevää nostaa joku vaaleissa ehdolla oleva ministeriksi keräämään kultapölyä, jonka toivotaan näkyvän vaaleissa ääninä.

Uuden ministerivalinnan on määrä tapahtua ensi torstaina. Julkisuuden spekuloinneissa on pyöritelty lähinnä kansanedustajien nimiä, kuten Petri Honkosta, Eeva Kallia, Anne Kalmaria, Juha Pylvästä ja Mikko Savolaa. Myös europarlamentaarikko Elsi Kataisen nimi on listoilla pyörinyt.

Leppä nousi ministeriksi eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan paikalta ja on itsekin maanviljelijä. Vastaava tausta olisi eduksi myös seuraavalle maa- ja metsätalousministerille. Eri asia on, löytyykö tällä profiililla puolueesta juuri nyt sopivaa nimeä.

Jonkinlaisessa nosteessa ollut varapuheenjohtaja Petri Honkonen on taustaltaan historianopettaja ja toimii Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtajana. Kumpikaan ei ole nyt erityinen meriitti.

Kun vaalikautta on jäljellä vuoden verran, uuden ministerin pitäisi pystyä hyppäämään liikkuvaan junaan eli ottaa hommat nopeasti haltuun. Tässä mielessä viisasta olisi savonlinnalaisen Hanna Kososen nostaminen taas ministeriaitioon.

Muistissa on, että Kosonen hoiti vaalikauden alussa vuoden verran menestyksellä Annika Saarikon ”äitiyslomasijaisuutta” tiede- ja kulttuuriministerinä.

Kirjoittaja on Länsi-Savon päätoimittaja.

Huom! Tämän jutun paperilehdessä julkaistussa versiossa spekuloitiin eteläsavolaisilla ehdokkailla, mutta tämä oli jälkijättöistä, sillä ehdokkaat Etelä-Savon piirin ehdokkaiksi on jo tiedossa.