Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote rajoittaa testausta – Kaikille koronaan sairastuneille ei jatkossa enää aina soitella

Tartuntamäärät ovat yhä korkealla. Lisäksi henkilökuntaa on pois tautien vuoksi. Myös työtaistelu ja Ukrainan kriisi kuormittavat.

Essoten alueen koronanyrkki päätti muuttaa strategiaa koronatestien ja jäljittämisen suhteen. Jatkossa keskitytään tiukemmin sote-alalle ja riskiryhmiin. Essote kertoi asiasta tiedotteella.

– Oireilu tai positiivinen kotitestin tulos ei enää edellytä viralliseen koronatestiin hakeutumista, jollei ole sote-työntekijä, raskaana tai vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluva, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Testausta ei sinänsä vähennetä, vaan ainoastaan kohdennetaan, sillä Seppälän mukaan testiin tulijoita olisi enemmän kuin resursseja riittää. Vaikka Essotelta testausmäärien kasvattaminen onnistuisi, tuloksia tutkivan labran päässä siihen ei enää pystytä.

Essoten alueen koronakoordinaatioryhmä eli niin sanottu koronanyrkki kokoontui tiistaina. Koronatilanne alueella jatkuu sen mukaan vaikeana, sillä tartuntamäärät ovat pysyneet korkealla ja sairaalahoitoa tarvitsevia on paljon. Samaan aikaan myös Essoten henkilöstöä on merkittävästi poissa työstä tartuntatautien vuoksi.

– Tämä tilanne kuormittaa voimakkaasti Essoten palveluita, sillä suuri osa koronan torjumiseen tehdystä työstä on jouduttu toteuttamaan lisätöinä. Käynnissä olevat hoitoalan työtaistelutoimet hankaloittavat resursointia entisestään, Seppälä sanoo tiedotteessa.

Myös Ukrainan sotatilan aiheuttama maahantulo kuormittaa terveydenhuollon palveluita alueella.

Vaikka testaamista rajoitetaan, ei sitä lopeteta. Jos työstä ei voi olla poissa omalla ilmoituksella tai ei kuulu työterveyshuollon piiriin, voi testiin hakeutua saadakseen sairauslomatodistuksen.

– Kaikkein tärkeintä nyt olisi, että jos sairastuu, niin sairastettaisiin kotona, eikä mentäisi työpaikalle, oppilaitoksiin tai päivähoitoon. Oli sitten kyseessä varmennettu korona tai jokin muu tauti, Seppälä painottaa.

Virallisia eristyksiä ei enää tehdä kuin esimerkiksi soteyksiköissä, joissa taudin leviämistä yritetään estää. Eristäytyminen on siis ihmisten omalla vastuulla, niin kuin se on ollut valtakunnallisesti jo pidemmän aikaa.

– Jos on oireinen, niin se on tällä hetkellä todennäköisesti korona. Muitakaan tauteja ei tässä sairaalahoidon kuormitustilanteessa kannata levittää, Seppälä sanoo.

Nyrkkisääntö onkin, että oireiset sairastavat kotona vähintään viisi vuorokautta. Myös oireettomien perheenjäsenten on hyvä jäädä kotiin, jos se vain on mahdollista.

Ohjeet ovatkin edelleen samat kuin vuodenvaihteesta alkaen. Ainoa muutos on, että flunssaoireisten ei tarvitse enää mennä testeihin vain varmistuakseen koronasta.

– Kotitestien luotettavuus on noussut. Pcr-testi ei tuo enää lisäarvoa tässä tilanteessa, Seppälä huomauttaa.

Myös koronajäljitystä supistetaan perjantaista alkaen. Käytännössä tämä näkyy niin, että virallisissa Essote koronatesteissä positiivisen tuloksen saaneille ei lähtökohtaisesti enää kaikille soiteta.

Testituloksesta lähetetään aina tekstiviesti. Positiivisesta testituloksesta soitetaan enää vain yli 60-vuotiaille. Alle 60-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat ja raskaana olevat ohjeistetaan tekstiviestissä.

– Koronavirustartunnoista on tullut jo niin yleisiä, että resurssimme eivät riitä kaikkien henkilökohtaiseen kontaktointiin. Taudin leviämisen ehkäisy on nyt kohdistettava tiukemmin sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin, Seppälä perustelee.