Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus | Juhani "Jussi" Pasanen oli vastuuntuntoinen viestiupseeri

Pitkän päivätyön viestiupseerina ja järjestötehtävissä tehnyt everstiluutnantti Juhani "Jussi" Pasanen kuoli pitkälliseen sairauteen 6. helmikuuta Tampereella.

Hän syntyi 30.5.1941 Juvalla metsäteknikko Väinö Pasasen ja kirjastonhoitaja Siiri Pasasen kahdeksanlapsisen perheen ainoaksi pojaksi. Lapsuus- ja nuoruusvuodet Jussi vietti Juvalla. Lukion hän suoritti Mikkelissä ja valmistui ylioppilaaksi vuonna 1960 Mikkelin yhteiskoulusta.

Upseeriura houkutti matematiikasta kiinnostunutta nuorta miestä. Jussi Pasanen valmistui kadettikoulusta vuonna 1965 viestiaselajin puolelta. Hän työskenteli työuransa alussa opetusupseerina aliupseerikoulussa Lappeenrannassa. Myöhemmin hän toimi viestipäällikkönä Uudenmaan prikaatissa 1970-luvulla.

Jussi asui perheineen eri puolilla Suomea työuran edetessä ja jäi eläkkeelle Savon prikaatin viestikomppanian päällikön tehtävistä vuonna 1989.

Jussi Pasanen oli mukana suunnittelemassa ja perustamassa yhdessä muun muassa Viestikillan jäsenten kanssa Viestikeskus Lokki -museota. Hänellä oli asiantuntemusta sekä uusista viestivälineistä että viime sodan aikaisista kalustoista ja niiden käytöstä.

Tässä raskaassa ajassa ja maailman tilanteessa on helppo ymmärtää Pasasen työn merkitys Maanpuolustuskoulutus ry:n koulutuspäällikkönä. Koulutusta suunniteltiin yhdessä maanpuolustusjärjestöistä kootun koulutusryhmän kanssa. Kurssit olivat mielenkiintoisia ja vaativia. Ne oli suunnattu paitsi reserviläisille myös vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ja turvallisuuskysymyksistä kiinnostuneille kansalaisille.

Myös yhteiskunnallinen toiminta kiinnosti Jussi Pasasta. Hän toimi vuosia Mikkelissä Lions ry:ssä ja Osuuskauppa Suur-Savon hallintoneuvostossa. Lukeminen, varsinkin historia, oli Jussin rakas harrastus. Yksi hänen harrastuksistaan oli yhdistysten ja yritysten omien historiikkien kokoaminen.

Kesäisin eläkkeellä ollessaan Jussi hoiti metsätilaa Puumalassa. Hänelle ominaista oli vastuuntunto ja asioista ja läheisistä huolehtiminen.

Jussi Pasanen saatettiin viimeiselle matkalleen Juvalla 6. maaliskuuta.

Kirjoittaja on Jussi Pasasen poika.