Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkeli korostaa maanomistajan ja kunnan roolia kaivoslain valmistelussa – "Puhtaasta ja ainutlaatuisesta luonnosta ponnistava elinvoimakehitys on turvattava"

Mikkeliä lakiluonnoksessa hiertää erityisesti se, ettei se kiellä kaivosvarauksia Geopark-alueilla.

Mikkelin kaupunki antoi tiistaina lausuntonsa luonnoksesta kaivoslain muuttamiseksi.

Kaupungin mukaan lakiluonnoksen suuri ongelma on se, ettei se kiellä malmin etsintää ja kaivosvarauksia luonnonsuojelualueilla, Unesco Global Geopark -alueilla ja muilla herkillä ja arvokkailla seuduilla. Lakiluonnoksessa tämä perustellaan sillä, että ne kuuluvat uudistuksen alla olevan luonnonsuojelulain alaan.

– Uutta luonnonsuojelulakiehdotusta ei ole vielä hyväksytty, eikä voida tietää, minkälainen kirjaus siihen aikanaan tulee, lausunnossa huomautetaan.

Mikkeli on panostanut vahvasti matkailun kehittämiseen ja Geopark-toimintaan. Kehittämistyön perusteella Unesco on myöntänyt harvinaisen Unesco Global Geopark -statuksen alueelle.

Hehtaarikohtainen varausmaksu ja lyhyempi aika

Lisäksi Mikkelin kaupunki korostaa paikallista hyväksyttävyyttä ja laajempia vaikutusmahdollisuuksia kaivoslain alaisessa toiminnassa. Mikkeli alleviivaa lausunnossaan kiinteistön omistajan ja kunnan roolia varausalueita vahvistettaessa. Nykyisessä laissa tätä ei ole riittävästi huomioitu.

– Kaupunkien on oltava entistä paremmin hereillä ja vaikutettava aktiivisesti asioihin, joilla on erityistä merkitystä elinvoiman kehittymisen varmistamiselle, kommentoi Mikkelin kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä tiedotteessa.

Myös riittävän suuruisella hehtaarikohtaisella varausmaksulla kaupunki katsoo olevan varaajia hillitsevä vaikutus ylisuurien alueiden merkitsemisessä. Mikkeli rummuttaa myös varausajan pituuden lyhentämisellä kahdesta vuodesta yhteen vuoteen. Poikkeamakriteereistä puolestaan toivotaan tiukemmin määriteltyjä, jottei poikkeamisesta tule pysyvää käytäntöä.

Kaivoslain merkitys korostuu Etelä-Savossa

Kaupunkikehitysjohtaja Riihelä muistuttaa, että kaivoslain merkitys korostuu erityisesti herkkien vesistöjen Etelä-Savossa. Maakunnassa vapaa-ajan asukkaiden ja luontomatkailun merkitys nousee yhä enemmän osana kokonaiselinvoimakehitystä.

– Kaupungin elinvoimakehityksen tulee tapahtua monella rintamalla, mutta puhtaasta ja ainutlaatuisesta luonnosta ponnistava elinvoimakehitys on turvattava alueella, Riihelä toteaa.