Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Essote, Sosteri ja hyvinvointialue esittävät muutoksia sote-rahoitukseen – Ensi vuonna on uhkana ainakin 25 miljoonan euron reikä budjetissa

Taustalla on muun muassa palkkaharmonisointi sekä kuntien niukka budjettilinja.

Essote, Sosteri ja niiden työtä ensi vuoden alusta jatkava Etelä-Savon hyvinvointialue esittävät muutoksia sote-rahoitukseen. Eteläsavolaiset ovat laskeneet, että Etelä-Savon hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rahoitus jää ainakin 25 miljoonaa euroa vajaaksi todelliseen tarpeeseen nähden vuoden 2023 osalta.

Valtioneuvostolle sekä sote-uudistusta valmistelevien ministeriöiden johdolle osoitetussa vetoomuksessa esitetään, että valtioneuvosto ja eduskunta varmistaisivat lainsäädännöllä hyvinvointialueelle rahoituksen, joka vastaa alueen todellista toteumaa, kasvua ja siirtyviä kustannuksia vuodelle 2023.

– Rahoituksessa tulee huolehtia täysimääräisesti palkkaharmonisoinnin, kevään 2022 palkkaratkaisujen ja piilevän hoitovelan poistamisesta aiheutuvista kustannuksista. Etelä-Savon hyvinvointialue esittää myös laskennallisen rahoituksen asukasmäärään perustuvan rahoituksen poistamista. Asukasmäärän vähenemisestä aiheutuva vuosittainen rahoituksen pienentyminen on liian raskas muuttotappioalueille. Rahoitusta tulee siirtää laskennallisen rahoituksen tarveperusteiseen osaan, todetaan kirjelmässä.

Torstaina lähetetyn vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Etelä-Savon hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Heikki Laukkanen, vt. hyvinvointialuejohtaja Sami Sipilä, Essoten hallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä, Essoten kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen, Sosterin hallituksen puheenjohtaja Reima Härkönen sekä Sosterin kuntayhtymän johtaja Saara Tavi.

Etelä-Savon tukalan rahoitustilanteen taustalla ovat muun muassa palkkaharmonisointi sekä alueen kuntien niukka budjettilinja. Lainsäädännön mukaan kuntien tilinpäätökset 2021 ja talousarviot 2022 määrittävät hyvinvointialueen vuoden 2023 rahoituksen. Etelä-Savon kuntien vuodelle 2022 budjetoima sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rahoitus on yli 12 miljoonaa euroa eli 1,9 prosenttia pienempi verrattuna vuoden 2021 tilinpäätösarvioon. Etelä-Savossa kuntien sote-budjetit kuluvalle vuodelle ovat pienentyneet eniten koko maassa.

Kuntien budjeteista ja näin ollen myös hyvinvointialueen vuoden 2023 rahoituspohjasta puuttuu lisäksi 13 miljoonaa euroa Essoten palkkaharmonisointimenoja.

– Jo pelkästään edellä mainituista syistä Etelä-Savon hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rahoitus jää 25 miljoonaa euroa vajaaksi todelliseen tarpeeseen nähden vuoden 2023 osalta. Kevään 2022 terveysalan palkkaratkaisu on kesken. Etelä-Savon kunnat eivät ole varautuneet tuleviin palkankorotuksiin, minkä osoittaa esimerkiksi kuntien vuoden 2022 talousarvioiden pieneneminen tilinpäätösarvioon verrattuna. Myöskään hoitovelan purkuun ei ole varattu resursseja, todetaan vetoomuksessa.