Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan tartuntamääriä ei enää tuijoteta – Essotea huolestuttaa enemmän korkealla pysyvä osastohoidon tarve

Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälän mukaan suuri haaste on henkilöstön riittävyys ja jaksaminen, vaikka koronatilanne sinällään on monelta osin hallinnassa.

Koronakuormitus jatkuu korkeana terveydenhuollossa, tiedottaa Essote.

Maanantaiaamuna sairaalahoidossa oli 22 koronaa sairastavaa, joista yksi oli tehohoidossa.

Essoten mukaan osastokuormitus on nyt olennaisin mittari koronatilanteelle tartuntamäärien sijasta.

Tartuntamääriä ei enää vertailla aikaisempiin viikkoihin, koska testausta kavennettiin maaliskuun lopussa. Sen jälkeen testausmäärät ovat pudonneet noin puoleen.

– Varmennetut tartuntamäärät eivät enää anna todellista kuvaa epidemiasta, sanoo terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä tiedotteessa.

Osastohoitoa on tarvinnut yli 20 sairastunutta helmikuun alkupuolelta lähtien.

Eristystoimet osastoilla vaativat resursseja Essoten muista palveluista.

– Suurin haasteemme on henkilöstön riittävyys ja jaksaminen, vaikka koronatilanne sinällään on monelta osin hallinnassa. Pahimmista viikoista osastoilla on onneksi tultu jo alas, Seppälä jatkaa.

Viime viikolla varmennettuja koronatartuntoja todettiin 1 095. Näistä merkittävä osa on sote-huollossa työskenteleviä. He ovat enemmistönä nykyisen testaussuosituksen piirissä.

Essote kehottaa hakeutumaan viralliseen koronatestiin heitä, joilla on taudin oireita ja jotka työskentelevät sosiaali- ja terveyshuollon asiakas- ja potilastyössä. Lisäksi testi on paikallaan oireisille riskiryhmien henkilöille ja raskaana oleville.

Positiivinen kotitestitulos muilta kuin näiltä kolmelta ryhmältä ei edellytä viralliseen koronatestiin hakeutumista.

Testiin voivat hakeutua myös ne, jotka tarvitsevat todistuksen taudin sairastamisesta tai sairauslomatodistuksen.