Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Suomen poliisi varoittaa jälleen huijauspuheluista – Huijarit veivät iäkkäältä naiselta tuhansia euroja

Poliisi, pankki tai muut viranomaiset eivät ikinä kysele pankkitunnuksia keneltäkään puhelimitse.

Poliiseiksi tekeytyneet huijarit ovat kiusanneet Itä-Suomea viime aikoina. Ilmoituksia huijauspuheluista on tullut useammalta paikkakunnalta.

Viimeisin Itä-Suomen poliisin tietoon tullut valepoliisitapaus on lauantailta 9. huhtikuuta, jolloin poliisina puhelimessa esiintyneet huijarit onnistuivat saamaan iäkkäältä yläsavolaiselta naiselta pankkitunnukset itselleen.

– Tässä tapauksessa naiselle oli tullut ensin puhelu tuntemattomasta numerosta. Soittaja oli kertonut olevansa Helsingin rikospoliisista ja kertonut uhrin pankkitietoja löytyneen rikostutkinnan yhteydessä, kertoo Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Tiina Borg tiedotteessa.

Borgin mukaan tämän jälkeen naiselle soitettiin tuntemattomasta numerosta ja esiinnyttiin pankin edustajana. Tämä soittaja kertoi, että naisen tililtä oli viety useita tuhansia euroja rahaa.

Kolmas puhelu tuli niin ikään tuntemattomasta numerosta ja tällä kertaa soittaja esittäytyi Helsingin rikospoliisiksi. Mies pyysi naisen pankkitunnukset käyttöönsä, jotta hän voisi palauttaa tililtä viedyt rahat.

Nainen antoi pankkitunnukset miehelle. Puhelun lopuksi mies kielsi naista käyttämästä pankkitiliään ja vaati, ettei nainen myöskään soita asiasta kenellekään.

Sähköinen rikosilmoitus ei riitä

Tässä vaiheessa nainen ymmärsi, että hän oli joutunut huijatuksi. Nainen teki asiasta sähköisen rikosilmoituksen poliisille. Huijarit olivat kuitenkin ehtineet viedä naisen tililtä useita tuhansia euroja.

– Sähköinen rikosilmoitus ei tule näissä huijaustapauksissa poliisille riittävän ajoissa. Oikea tapa on ilmoittaa asiasta viipymättä poliisille, tarvittaessa hätänumeron 112 kautta, jolloin voimme mahdollisesti vielä estää rahojen siirtymisen huijareille, Borg sanoo.

Borg muistuttaa, että poliisi ei kysy koskaan keneltäkään tämän pankkitunnuksia missään tilanteessa. Myöskään pankit tai muut viranomaiset eivät kysele pankkitunnuksia keneltäkään.

Itä-Suomen poliisi pyytää ilmoittamaan huijausyrityksistä poliisille. Jos puolestaan epäilee, että on luovuttanut pankkitunnuksensa huijarille, pitää soittaa välittömästi hätänumeroon ja ilmoittaa tapahtuneesta omaan pankkiin.