Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronanyrkki tarkastelee Essoten kasvomaskisuositusta viikon päästä – "Vielä on suositeltavaa käyttää maskia epidemian hillitsemiseksi"

Kaupunkialueilla epidemiatilanne on helpottamassa. Maaseutukunnissa eletään vielä huippuvaihetta.

Essoten koronatilanne alkaa näyttää jo hieman valoisammalta. Tiistaina osastohoidossa oli 12 koronaa sairastavaa potilasta. Tehohoidossa ei ollut yhtään koronapotilasta.

Yhteensä viime viikolla todettiin 868 varmistettua koronavirustartuntaa.

– Osastohoidon tarve on tällä hetkellä paras mittari, ja siinä on onneksi tultu alaspäin, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan epidemiatilanteessa on kuntakohtaista vaihtelua. Mikkelissä epidemia osoittaa jo laantumisen merkkejä, kun taas muissa alueen kunnissa eletään vielä epidemian huippuvaiheessa.

Tarkkaan epidemian tilannetta eri kunnissa ei voi seurata, sillä Essote kavensi testaussuositustaan maaliskuun lopussa. Pienten kuntien kohdalla tilannetta on myös vaikea arvioida muuten kuin päiväkohtaisesti väestön vähyyden takia.

– Monet Mikkelin työnantajat ovat kuitenkin sanoneet, että poissaolot ovat nyt alkaneet helpottaa. Myös keskussairaalalla pahin on jo takana. Sen sijaan muilla toimipisteillämme on huonompi tilanne, Seppälä kertoo.

Terveydenhuollon kuormitus on Essoten alueella levinnyt Mikkelin yksiköistä myös muiden kuntien yksiköihin. Henkilöstön poissaolot vaikuttavat merkittävästi palveluihin osassa kuntia.

– Tämä on ollut pitkäkestoinen korkea kuormitus, joka näkyy varmasti tilanteen jälkeenkin sairaspoissaoloina. Uskomaton ponnistus on ollut työntekijöiltä.

Alueellinen maskisuositus jatkuu ainakin viikon

THL poisti oman valtakunnallisen maskisuosituksensa viime viikolla muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kansallisesti THL suosittelee kasvomaskin käyttöä edelleen koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin hakeutuville, hengitystieinfektion oireita kokeville ja niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle.

Essoten alueella kasvomaskisuositus säilyy entisellään vielä ainakin viikon päivät. Kasvomaskia suositellaan yli 12-vuotiaille kaikissa kodin ulkopuolisissa sisätiloissa.

Koronakoordinaatioryhmä kokoontuu ensi tiistaina pohtimaan alueellista suositusta. Myös moni muu alue on päättänyt pitää toistaiseksi kiinni kansallista tiukemmista suosituksista.

– Vielä on siis suositeltavaa käyttää maskia epidemian hillitsemiseksi. Huippu kesti pidempään kuin ajattelimme, mutta toivottavasti menemme ensi viikolla samaan suuntaan kuin nytkin, Seppälä sanoo.

Epidemiahuippu ajoittui oikein

Essotessa on kärvistelty koko alkuvuosi korkeiden tartuntamäärien kanssa. Huonomminkin olisi silti voinut olla.

– Meillä on tosi hyvä rokotuskattavuus, mikä on auttanut paljon hoidon tarpeen ja kuolleisuuden suhteen. Olemme pystyneet tarjoamaan kaikille sitä tarvitseville sairaalahoitoa, vaikka välillä meinattiinkin olla tiukoilla, Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan epidemiahuippu onnistuttiin Essoten alueella ajoittamaan esimerkiksi rajoituksilla juuri oikeaan kohtaan. Riskiryhmäläiset ehdittiin tehosterokottamaan juuri ennen kuin epidemia lähti kiihtymään.

– Jos huippu olisi venynyt keväämmällä, tehosteiden teho olisi jo alkanut hiipua. Jos huippu olisi ollut aiemmin, kaikkia ei olisi ehditty rokottamaan. Sillä on suuri merkitys.

Vaikka tilanne on helpottamassa, koronasta tuskin ollaan pääsemässä eroon.

– Uskomme kausivaihteluun. Epidemia etenee aalloittain. Viimeistään syksyllä se nostanee taas päätään, ikävä kyllä.