Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin taidemuseon etsintäkuulutus: Mistä löytyisi Muukan taiteilijapariskunnan teoksia?

Taidemuseoon on suunnitteilla näyttely Mikkelissä vaikuttaneiden Aino ja Yrjö Muukan teoksista.

1930-luvulta lähtien Mikkelissä kuvaamataidon opettajina toimineet kuvataiteilijat Aino Vihervä-Muukka (1899–1922) ja Yrjö S. Muukka (1891–1953) osallistuivat aikoinaan aktiivisesti kotimaan ryhmänäyttelyihin. Nyt heidän teoksistaan on kiinnostunut Mikkelin taidemuseo.

Taidemuseoon on suunnitteilla Muukan taiteilijapariskunnan tuotantoa laajasti esittelevä näyttely, todennäköisesti vuonna 2025.

Mikkelin taidemuseon kokoelmavastaava, amanuenssi Paula Hyvönen on kiinnostunut myös taiteilijoihin liittyvästä arkistoaineistosta ja valokuvista. Hänen tarkoituksenaan on laatia taiteilijoista, heidän teoksistaan ja arkistoaineistosta oma julkaisunsa.

– Olen tehnyt vasta vähän perustutkimusta ja käynyt läpi muun muassa Kansalliskirjaston digiarkistoa. Vanhoissa sanomalehdissä on aikalaiskritiikkejä, Hyvönen kertoo.

Tämä on pitkän tähtäimen projekti.

Paula Hyvönen

Kritiikit ovat paljastaneet muun muassa sen, että Yrjö S. Muukan lähtökohdat ryhtyä taiteilijaksi ovat olleet vähintään haastavat.

– Hänen isänsä Elias Muukka oli taiteilija, joka kritiikeissä saatettiin nostaa lähes kultakauden mestareiden tasolle.

Yrjö-pojan edesottamuksia verrattiin aina hänen isänsä saavutuksiin, ja siinä vertailussa Yrjö S. Muukka jäi kakkoseksi.

Myöhemmin kuvioihin tuli mukaan taiteilijapuoliso. Hyvönen ei vielä tiedä, miten kaksikon tiet ovat kohdanneet.

– Meillä on Mikkelin taidemuseon kokoelmissa muutamia töitä kummaltakin taiteilijalta. Toivon, että niitä löytyisi lisää sen verran, että näyttely saadaan aikaan. Joitakin yhteydenottoja on jo tullut, Hyvönen sanoo.

Muukat ovat osa Mikkelin paikallishistoriaa, ja Hyvönen toivoo, että saisi käsiinsä myös muistoja ja muisteluksia noista kahdesta paikallisesta kulttuurivaikuttajasta.

Paikallisen taideyleisön voisi kuvitella olevan kiinnostunut heidän historiastaan.

– Tämä on pitkän tähtäimen projekti. Heistä ei ole helposti löydettävissä kovinkaan paljon tietoa.

Yhteyden amanuenssi Paula Hyvöseen saa joko puhelimitse, numerosta 040 129 4957, tai sähköpostilla osoitteessa paula.hyvonen@sivistys.mikkeli.fi.