Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nordea aloitti vuoden vahvasti Mikkelissä – Asuntolainahakemuksissa on palattu normaalin vilkkaan kevään tasolle

Suurin asuntokysyntä ja hintojen nousu ovat hieman rauhoittuneet kahden poikkeuksellisen vilkkaan vuoden jälkeen.

Nordea on jatkanut markkinaosuutensa kasvattamista asuntolainojen osalta.

– Vuosi 2021 oli vilkas asuntolainavuosi, jolloin nostimme markkinaosuuttamme selvästi ja asuntolainakantamme nousi yli 5 prosenttia. Iloksemme tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että markkinaosuuden kasvaminen jatkuu myös tänä vuonna, kertoo Nordean Mikkelin toimipaikanjohtaja Sini Ukkonen tiedotteessa.

Asuntolainahakemuksissa on palattu normaalin vilkkaan kevään tasolle, vaikka helmi-maaliskuun vaihteessa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja hiihtolomat notkahduttivat kysyntää hetkeksi.

– Koronapandemian aikana asuntokauppamäärät nousivat ennätyskorkealle. Nyt tilanne on hieman tasaantunut ja nykyinen asuntomarkkinatilanne muistuttaa kovasti vuotta 2019, jolloin pandemia ei vielä ollut vaikuttanut suomalaisten asunnonostoaikeisiin. Hyvistä kohteista on paikoin ihan pulaa, ja esimerkiksi isot perheasunnot edelleen houkuttelevat, Ukkonen kertoo.

Asuntojen hintojen nousun ennustetaan hidastuvan vuoden 2022 aikana myös kasvukeskuksissa, kun inflaatio ja asumiskustannusten nousu syövät kuluttajien ostovoimaa.

Korkojen nousuun varaudutaan säästämällä

Asuntovelalliset ovat alkaneet varautua mahdolliseen korkojen nousuun.

– Korot ovat tällä hetkellä nollan tuntumassa. Odotuksemme on, että korot nousevat parin prosentin tuntumaan muutaman vuoden sisällä. Toki isompi nousukin on mahdollinen, jos inflaatio alkaa laukkaamaan, sanoo Ukkonen.

Kuukausisäästäjät ovat jatkaneet säästämistä myös tänä keväänä, vaikka markkinoilla on nähty epävarmoja ajanjaksoja. Kuukausisäästösopimuksia on Nordeassa lähes 9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana.

Kulutus palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle

Kotitalouksissa on viimein palattu koronapandemiaa edeltävälle tasolle kulutuksessa. Kun kulutus on alkanut suuntautua jälleen palveluihin, ovat esimerkiksi ravintoloiden ja kulttuurialan näkymät selvästi parantuneet. Hintojen nousu kuitenkin heikentää kuluttajien ostovoimaa, kun inflaatio on kiihtynyt palkkojen nousua nopeammaksi.

– Olemme tänä keväänä saaneet huomata, miten esimerkiksi polttoaine ja sähkö ovat kallistuneet. Kuluttajilta jäi koronan aikana tileille varoja säästöön reilut 8 miljardia euroa, ja näille säästöille on käyttöä nyt, kun korkeammat hinnat painavat kulutusta, päättää Ukkonen.