Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuurin unelmavuosi | Elokuvateatteri Ritzissä järjestetään Mikkeli-elokuvien maratoni

Valkokankaalla esitetään Mikkelissä kuvattuja ja mikkeliläisten elokuvantekijöiden elokuvia. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Etelä-Savon maakuntapäivänä 9. toukokuuta Mikkelissä nostetaan esiin paikallista elokuvaosaamista. Kulttuurin unelmavuosi järjestää elokuvamaratonin elokuvateatteri Ritzissä. Tapahtuma alkaa kello 14 ja päättyy kahdeksalta illalla. Ohjelmassa on Mikkelissä kuvattuja ja mikkeliläisten elokuvantekijöiden elokuvia.

Palkittua animaatiota ja tuttuja maisemia

Leffamaraton starttaa kello 14 Mikkeliä esittelevillä lyhytelokuvilta 1960-luvulta nykypäivään. Reilussa puolessa tunnissa Mikkeli-filmejä esitetään neljä, uusimpana videokuvaaja ja grafiikkasuunnittelija Hamid Al-Sammarraeen neljäminuuttinen Mikkeli City of Dreams.

Kello 14.45–17.00 Ritzissä nähdään lyhytelokuvia. Niiden joukossa on esimerkiksi kymmenminuuttinen, myös Al-Sammarraeen tekemä LIFE-animaatioelokuva, joka voitti toisen sijan Filmi- ja videokuvaajien liiton SM-Filmifestivaalilla vuonna 2021. Animaation valmistus kesti pari kuukautta, ja Al-Sammarraee teki siihen kaiken itse.

– Animaatio kertoo siitä mitä tapahtui koronan aikana, kun kaupungit tyhjenivät ja kaupat olivat kiinni. Kuinka se vaikutti elämään ja kahden ihmisen parisuhteeseen, Al-Sammarraee kertoo.

Tarja Pyhähuhdan ja Lea Suopellon Tulen sielussa puolestaan vilahtaa taustalla myös tuttuja paikkoja, kuten Tertin kartano.

– Elokuvassa ei paljoa puhuta, mutta näyttelijät ovat viimeisen päälle ja asut hienot, Mikkelin elokuvaajat ry:n sihteeri Kari Nuolinko vinkkaa.

Mikkeliläisiä dokumenttielokuvia

Maraton huipentuu dokumenttielokuviin. Nuolinko kertoo esimerkiksi Porrassalmen taistelunäytöksen olevan ainutlaatuinen.

– Se teetti tosi paljon töitä, kuvasimme kymmenellä kameralla, ja koko tapahtuma-aika piti kuvata niin, ettei kamerat näy missään.

Dokumenttielokuvista kaksi, Päivi Kapiainen-Heiskasen ohjaamat Uusille poluille ja Mies ja koski, on tekstitetty myös englanniksi. Kello 19.30 alkava Tapio Teittisen ohjaama Päämajan viestikeskus Lokki päättää maratonin.

Elokuviin on vapaa pääsy. Salissa voi viettää elokuvia katsellen koko päivän tai valita ohjelmasta yksittäisiä näytöksiä. Ovet avataan jokaisen elokuvan jälkeen.