Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus paljasti: Essoten alueella on lujaa luottamusta koronarokotteisiin – Alle prosentti aikuisväestöstä on täysin vailla rokotetta

Vaikka alueen rokotekattavuus on hyvä, sairaalahoidon tarve kasvoi jälleen viime viikon lopulla.

Essoten alueen väestö näyttäisi luottavan rokotteiden antamaan suojaan koronavirusta vastaan. Tämä on pääteltävissä tutkimuksesta, jossa seurattiin koronatestiin hakeutumista rokotetausta huomioiden. Tutkimus julkaistiin kansainvälisessä Influenza Resp Viruses -julkaisussa huhtikuun lopulla.

Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, hakeutuivatko ihmiset Essoten alueella koronanäytteenottoon eri tavoin rokotetaustastaan riippuen.

Tutkimuksessa huomioitiin yli 108 000 Essoten näytteenotossa tehtyä koronatestiä pandemian alusta tammikuun 2022 loppuun saakka. Näytteenottoon hakeutuneet jaettiin ryhmiin sen mukaan, olivatko he saaneet yksi, kaksi, kolme tai ei yhtään koronarokotetta.

Tutkimusta johti Mikkelin keskussairaalan erikoistuva lääkäri Ilari Kuitunen.

Kuitusen mukaan tuloksissa ei ollut suuria yllätyksiä, mutta ne paljastivat ilahduttavan seikan.

– Vähiten ihmiset hakeutuivat testeihin siinä vaiheessa, kun heillä oli kolme rokotusannosta, mikä ei sinällään yllätä, sillä tehokas rokotesuoja vähentää oireita. Ja toisaalta ihmiset ovat näyttäneet luottavan rokotuksen suojaan, koska testikynnys on ollut korkeammalla, sanoo Kuitunen tiedotteessa.

Kuitusen mukaan ne, jotka ovat suositusten mukaisesti rokottautuneet, ovat olleet hyvin tietoisia koronalta suojautumisesta, kuten kasvomaskien käytöstä ja lähikontaktien välttämisestä, ja näin vähemmän herkkiä tartunnoille ja oireille.

Tutkimuksen mukaan Essoten alueella on hieman yli 600 täysi-ikäistä henkilöä, jotka eivät tammikuun loppuun mennessä olleet käyneet kertaakaan Essoten koronatestissä eivätkä ole olleet ottaneet ensimmäistäkään koronarokoteannosta. Lukumäärä vastaa alle yhtä prosenttia koko alueen aikuisväestöstä.

– Tutkimus antaa tietoa ihmisten käyttäytymisestä uuden ja tuntemattoman terveysuhan kohdatessa. Tietoa pystytään hyödyntämään tulevaisuudessa koronaepidemian mahdollisesti muuttuessa tai uusiin epidemioihin reagoidessa, todetaan Essoten tiedotteessa.

Alueen koronaepidemiatilanne jatkuu edelleen aaltoilevana. Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä nousi selkeästi viime viikon lopulla. Sairaalahoidossa on yhteensä 18 koronavirustautia sairastavaa, kun viikko sitten koronapotilaita oli alle kymmenen.

Viime viikolla Essoten alueella todettiin 424 varmistettua koronavirustartuntaa.