Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pieksämäen kaupungin organisaatiossa kuohuu – Kohun keskiössä on tekninen johtaja, joka puolustautuu rajusti häirintäsyytöksiä vastaan

Erikoista, vakavia syytöksiä sisältävää tapahtumaketjua perkaa ulkopuolinen selvittäjä.

Pieksämäen kaupungin organisaatiossa on ollut erikoinen ja monipolvinen tapahtumaketju, jota alkaa selvittää ulkopuolinen selvittäjä, BLF Asianajotoimisto Oy.

Pieksämäen kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan hyväksyä asianajotoimiston tarjouksen selvitystyöstä. Toimeksiantoon kuuluu selvittää kaupungin työntekijöiden häirintäilmoituksia koskevaa asiaa sekä tehdä siitä selvitykseen perustuen oikeudellinen arvio sekä toimenpide-esitys.

Toisena tehtävänä on esitettyjä korruptio- ja väärinkäytösväitteitä koskevan asian selvittäminen ja sen perusteella oikeudellisen arvion sekä toimenpide-esityksen laatiminen.

Alkavan selvitystyön on arvioitu vievän aikaa 150–200 tuntia. Sen hinnaksi tulee 36 000–48 000 euroa.

Tapahtumat lähtivät liikkeelle, kun teknisen toimen henkilökuntaan kuuluvat kahdeksan henkilöä ilmoittivat kaupunginjohtaja Ulla Nykäselle kokemastaan häirinnästä, jota ilmoituksen mukaan oli tehnyt tekninen johtaja Jari Nykänen. Hän on omassa 30-sivuisessa selvityksessään tuonut esille, etteivät väitteet pidä paikkaansa.

Normaalisti asiaa olisi hoidettu organisaation sisällä.

Ulla Nykänen

Asiasta on järjestetty tekniselle johtajalle kuulemistilaisuus, jossa on ollut läsnä kaupunginjohtaja ja pöytäkirjan pitäjänä hallintojohtaja Jukka Savolainen.

Jari Nykänen on nauhoittanut kuulemistilaosuuden kulun ja sen jälkeen lähettänyt nauhoitteen ja oman selvityksensä laajana jakeluna kaupungin luottamushenkilöille mukaan lukien kaupunginhallitus, tekninen lautakunta ja tarkastuslautakunta.

Jari Nykänen ei halua kommentoida asiaa.

Kaupunginjohtaja Ulla Nykänen sanoo, että hänen on tullut virassaan hoitaa asiaa teknisen johtajan esimiehenä.

– Asiaan on tullut puuttua. Normaalisti asiaa olisi hoidettu organisaation sisällä, kuten se tulisikin hoitaa. Halusin keskustella hänen kanssaan asiasta, jonka jälkeen hänen toimestaan on päättäjiä laajasti kytketty mukaan hänen yksipuolisella viestinnällään. On ollut keskeisten luottamushenkilöiden tahtotila, että nyt tarvitaan tämä ulkopuolinen selvitys.

Ulla Nykänen jatkaa, että tässä tilanteessa hänkin pitää selvitystä tarpeellisena ratkaisuna.

Selvityksen tekijät tutkivat kaikki esitetyt väitteet ja syytökset, joista osa on vakaviakin.

Tekninen johtaja on omassa selvityksessään esittänyt tapahtuneeksi useanlaisia väärinkäytöksiä ja loppupäätelmänä tuonut esille, että Pieksämäen kaupungin organisaatiossa on rakenteellista korruptiota, jossa esimiehet suojelevat toisiaan ja alaiset ovat esimiesten puolella joko painostamalla tai odottaen palveluista etuisuuksia tulevaisuudessa.

– Tämä operaatio on selvä hyökkäys ja varoitus minulle, että jos tutkit, valitat tai varoitat näistä epäselvyyksistä, niin kantelemme sinusta joukolla, tekninen johtaja kirjoittaa selvityksessään.