Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona kiertää edelleen Essoten alueella, sairaalahoidossa on 20 potilasta – "Erityisesti monisairaita ihmisiä tauti koettelee"

Sairaalahoitoon koronan takia päätyy perussairaiden lisäksi myös rokottamattomia ihmisiä.

Koronaviruksen aiheuttamaa tautia on edelleen merkittävästi liikkeellä Essoten alueella. Keskiviikkoaamuun mennessä uusia tapauksia oli tällä viikolla havaittu 138.

– Nyt ollaan tasaisessa vaiheessa. Uusien positiivisten määrä on pysynyt samalla tasolla, eikä ole enää jatkanut laskuaan. Myös osastohoidossa olevien määrä on pysynyt noin parissakymmenessä, sanoo Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Keskiviikkona osastohoidossa oli 20 koronapotilasta. Tehohoidossa koronapotilaita ei ollut.

– Sairaalahoidossa olevien määrä on toki suuri. Erityisesti monisairaita ihmisiä tauti koettelee. Huippulukemista on tultu alaspäin, mutta nyt tuntuu, että ollaan jämähdetty tähän, Gärdström toteaa.

Sairaalahoitoon päätyy tällä hetkellä monisairaiden ihmisten lisäksi myös heitä, joilla rokotuksia ei ole ollenkaan tai joiden rokotussarja on vajaa. Rokotetuista korostuvat nimenomaan perussairaat.

– Perussairaiden yleistila menee helposti huonoksi, kun ruoka ja juoma eivät maistu vatsaongelmien tai pahoinvoinnin vuoksi.

Suurin osa sairastaa lievänä

Aikaisempina vuosina tartuntojen määrä on keväisin laskenut nopeammin. Silloin tosin myös rajoituksia on ollut enemmän. Nyt ihmiset liikkuvat enemmän ja maskeistakin on luovuttu lähes kokonaan.

– Tällä hetkellä reilu 40 prosenttia tutkituista näytteistä on positiivisia, Gärdström kertoo.

Hyvän rokotekattavuuden ansiosta suurin osa sairastaa taudin kuitenkin lievänä.

Vajaat pari viikkoa sitten neljännet rokotteet laajennettiin koskemaan myös niitä iäkkäitä, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä, sekä iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.

– Siinä oli vanhuus ja hauraus yhtenä tekijänä, kun suositusta laajennettiin. Rokotteita on käyty ahkerasti hakemassa. Toki osa on miettinyt, ottaako neljännen rokotteen vasta loppukesästä syksyä vasten, Gärdström kertoo.