Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutulle paikalle viedyt tuhkat riistäytyivät maastopaloksi Mikkelissä – Oheinen mökki oli vaarassa, mutta säästyy palolta

Pelastuslaitosta työllisti myös nuhtelutehtävä Lehmuskylässä. Syynä oli roskien poltto talon pihalla tynnyrissä, mikä on metsäpalovaroituksen aikana kiellettyä.

Tuhkien vienti maastoon sytytti maastopalon Mikkelissä lauantaina. Etelä-Savon pelastuslaitos sai hälytyksen keskisuuresta maastopalosta puoli kahden jälkeen iltapäivällä.

Päivystävä palomestari Eero Aho kertoo, että mökkiläinen oli vienyt tuhkat lähimaastoon tutulle paikalle. Palo on hänen mukaansa syttynyt mitä ilmeisimmin tästä.

Mökki sijaitsee järven rannassa Hänniläntiellä parikymmentä kilometriä Mikkelin keskustasta itään päin.

Hälytys vastarannalta

Tuhkat vienyt mökkiläinen oli ehtinyt juuri poistua mökiltä ennen palon syttymistä. Palon havaitsi vastarannalta toinen mökkiläinen, joka teki myös hätäilmoituksen. Savu havaittiin myös lähistöllä tehdyltä palolennolta, minkä vuoksi hälytys annettiin ensin savuhavaintona.

– Onni onnettomuudessa, että maallikot havaitsivat palon ripeästi ja ilmoittivat. Kiirehdimme paikalle, ja sen myötä vahingoilta vältyttiin, Aho lausuu.

Itse mökki jäi kymmenen metrin päähän paloalueelta. Leviämisvaara metsäpalovaroituksen aikana oli ilmeinen, mutta palon nopea rajaaminen säästi talon.

– Mökki ei pala eikä ole enää vaarassa, Aho kertoo.

Vahingot rajoittuvat tulessa olevalle kymmenen aarin alalle. Puoli kolmen aikaan sammutustyöt olivat käynnissä, mutta tilanne jo hallinnassa.

Varoittava esimerkki

Pelastuslaitokselle oli iltapäivällä töitä myös Lehmuskylässä. Omakotitalon asukas poltti pihallaan roskia tai risuja tynnyrissä.

– Ei aiheuta palokunnalle suuremmin toimenpiteitä. Yksi yksikkö on paikalla, menevät ainakin torumaan, Aho kertoo.

Avotulen tekoon on metsäpalovaroituksen aikana reagoitava, selvittää Aho. Kuiva maasto ja sääolosuhteet tekevät turvallisen ja hallitunkin oloisesta poltosta herkästi riskialtista, ja siksipä se on varoituksen voimassa ollessa kiellettyä.

– Noiden tuhkien kohdalla nähdään, miten herkästi palo leviää kuivassa maastossa tuulisella säällä. Pientaloalueella mahdollisesti syttyvä palo leviää hyvin herkästi, Aho muistuttaa.