Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuustoaloite luottamushenkilöiden kirjallisista salassapito- ja vaitiolositoumuksista kaatui Puumalassa

Luottamushenkilön salassapito- ja vaitiolovelvollisuus perustuu julkisuuslakiin, eikä sitoumus olisi vahvistanut tai heikentänyt velvollisuuksia.

Puumalassa ei aiota jatkossakaan vaatia kirjallisia salassapito- ja vaitiolositoumuksia luottamushenkilöiltä, kunnanhallitus päätti maanantaina. Kunnanhallitus kuitenkin tähdensi, etteivät luottamushenkilö ja viranhaltija saa ilmaista sivullisille kokouksissa keskusteluissa esille tulleita asioita.

Kirjallisia salassapito- ja vaitiolositoumuksia ehdotti helmikuussa keskustan valtuustoryhmä valtuustoaloitteessaan. Aloitteen laatija Olli Luukkonen kertoi aiemmin, ettei aloitteen takana ole luottamuspulaa tai muita ongelmia. Hän näki aloitteen enemmänkin teknisenä seikkana.

Kunnanhallituksen kokouksen esityslistalla todetaan, että luottamushenkilön salassapito- ja vaitiolovelvollisuus perustuu julkisuuslakiin. Sen mukaan luottamushenkilö ei saa paljastaa sivulliselle asemansa perusteella saatuja salassa pidettäviä tietoja. Esimerkiksi kunnanhallituksen ja lautakuntien kokoukset eivät ole julkisia, joten siellä käydyt keskustelutkaan eivät ole julkisia.

– Näitä velvoitteita ei voida laajentaa salassapito- ja vaitiolositoumuksella. Sitoumus ei siten vahvista eikä heikennä luottamushenkilön velvollisuuksia, esitystekstissä todetaan.