Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Monitaiteellinen Kulttuuritila 22 avaa ovensa Mikkelin Maaherrankadulla heinäkuussa

Paikan toivotaan juurtuvan pysyväksi osaksi Mikkelin alueen kulttuurikenttää ja osuuskunta Kaukasuksen toimintaa.

Esittävän taiteen osuuskunta Kaukasus tuo Mikkelin katukuvaan uuden pop up -kulttuuritilan.

Kulttuuritila 22 avaa ovensa Mikkelin keskustassa Maaherrankadulla heinäkuun ensimmäinen päivä.

Kulttuuritilasta suunnitellaan tilaa, joka voisi olla kaikkien yhteinen olohuone.

Paikka tulee toimimaan näyttämönä, pop up -kahvilana, galleriana ja oleskelutilana. Tilassa tullaan myös järjestämään brunsseja.

Ohjelmistoon tulee Kaukasuksen omia tuotantoja ja vierailevia esityksiä, taidenäyttelyitä, konsertteja, luentoja sekä työpajoja eri taiteen aloilta.

– Tavoitteena on, että kulttuuritila palvelisi monia erilaisia käyttäjäryhmiä. Meillä on visio, että tästä tulee sellainen mukava hengailupaikka, sanovat Esko Korpelainen ja Minttu Tamski Kaukasuksesta.

Kulttuuritila 22:n toiminnan kivijalkoja ovat esteettömyys, turvallisuus, antirasistisuus ja tasavertaisuus. Se haluaa tarjota kävijöilleen sekä fyysisesti että henkisesti esteettömiä tapahtumia.

Kulttuuritilan perustajille on tärkeää, että he voivat tarjota mahdollisimman halpaa ja myös ilmaista ohjelmaa, jotta pienituloiset pääsevät mukaan tapahtumiin.

Osa tapahtumista on kävijöille täysin maksuttomia, osasta peritään pieni pääsymaksu.

Kulttuuritilan toiminnan rahoittaa syksyyn asti Koneen Säätiön myöntämä apuraha.

Kaikki Kaukasuksen yhdeksän varsinaista jäsentä työllistyvät hankkeen aikana, minkä lisäksi töihin palkataan muita taiteen ja palvelualan ammattilaisia.

Tarkoituksena on kehittää kulttuuritilan konseptia siten, että se juurtuisi pysyväksi osaksi Mikkelin alueen kulttuurikenttää ja Kaukasuksen omaa toimintaa.

– Kun tätä tähänastista työmäärää projektin parissa miettii, niin olisi aika tyhmää lopettaa toiminta heti syksyllä. Jatko on sitten kiinni rahoituksesta, Korpelainen sanoo.

Osa tapahtumista on kävijöille maksuttomia.

– Meillä on todella kova tahto, että saisimme jatkaa toimintaa myös kesän jälkeen. Syyskuussa katsotaan sitten tilannetta, Tamski täydentää.

Kaksikko kertoo, että Kaukasuksen tavoitteena on tuoda kulttuuritilaan sellaistakin esitystarjontaa, jota on kaupungissa harvemmin nähty.

– Uskallan sanoa, että esiintyjäkattaus on todella kova. Pääsääntöisesti esiintyjät tulevat Helsingistä, mutta kyllä täällä nähdään paikallistakin osaamista, Korpelainen kertoo.

– Ne esitykset, joita me tuomme tänne Mikkeliin, ovat intiimejä ja hyvin laadukkaita, Tamski sanoo.

– Me emme kuitenkaan missään nimessä tule kilpailemaan Mikkelin Teatterin tai Teatteriravintola Ilon kanssa, vaan haluamme tehdä muiden kulttuuritoimijoiden kanssa tiivistä yhteistyötä, kaksikko painottaa.

Kulttuuritilaa remontoidaan parhaillaan osoitteessa Maaherrankatu 22. Tiloissa toimi aikaisemmin aasialaisen ruoan kauppa.

Remontissa seinät säilyvät ennallaan, mutta muuten tila kokee käytännössä täydellisen muodonmuutoksen.

Neliöitä tilassa on noin 180. Niihin sovitetaan 30-paikkainen katsomo, pieni näyttämö, oleskelutilaa, kahvila ja 30 asiakaspaikkaa kahvilalle.

Kulttuuritilan edustalle rakennetaan myös pieni terassi.

– Tästä tulee siis todellakin intiimi tila, mutta se on ollut tarkoituskin, naurahtaa Tamski.

– Kävimme katsomassa monia muitakin ihania toimitiloja, mutta näissä toteutuu parhaiten saavutettavuus ja esteettömyys. Invavessa oli ihan ehdoton edellytys, sellainen täältä löytyy, hän lisää.

Tilaan ripustetaan joka kuukausi vaihtuva taidenäyttely.

Heinäkuussa esillä on helsinkiläisen taiteilijan Veera Kopsalan taidetta sekä yhteisötaideteos, johon osallistuvat Mikkelin Setlementti ry ja Lähemäen lastentalo.

Elo-syyskuussa taidettaan tuovat esille kuvataiteilijat Vilma Auvinen ja Tiia-Riikka Hietanen.

Kulttuuritilan tapahtumakalenteria täydennetään ja rakennetaan vielä kesäkuun aikana.

Lukkoon lyötyjä esityksiä on muun muassa helsinkiläisen näyttelijän Miiko Toiviaisen Kepeä elämä -monologi

Musiikkia kesän aikana esittämään tulevat ainakin rap-duo SOFA ja rap-artisti Adikia.

Lisäksi Kulttuuritila 22:ssa koetaan esimerkiksi Teatteri Totin viittomakielinen monologi ja Naisasialiitto Unionin feministinen ilta.

Kaukasuksen omia esitystuotantoja on tulevassa ohjelmistossa ainakin kolme. Heti heinäkuussa katsojat pääsevät näkemään Aihio 3:n, joka on viikon mittaisen työskentelyn tulos.

Syyskuussa uuteen kantaesityksen ensi-iltaan saatetaan Elämäntyö (työnimi), jonka ohjaa Henri Tuulasjärvi.

Sen lisäksi syyskuun lopulla lyhyelle esityskaudelle pääsee Menni Renvallin monologi Hiljaisuutesi laulu, joka on alun perin saanut ensi-iltansa vuonna 2014.

Uusi kulttuuritila on heinäkuussa avoinna keskiviikkoisin kello 10–20, perjantaisin ja lauantaisin kello 10–22 ja sunnuntaisin kello 10–20.

Sisään saa kuitenkin mennä aina jonkun ollessa paikalla.

Kulttuuritila 22:n avajaisia vietetään 1. heinäkuuta kello 10–22. Tarjolla on virvokkeita ja pientä purtavaa.

Avajaispäivä huipentuu illalla kello 19 alkavaan avajaisohjelmaan.

Ohjelmassa on Kaukasuksen Jatkumo spoken word -esitys, Al Fama -yhtyeen musiikkia, Veera Kopsalan Part-time love -näyttelyn esittely sekä Hulivilikarnevaaleilla lasten aloittaman yhteisöryijyn paljastaminen.