Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

60-vuotias | ”Kotikaupunki ei lähde mihinkään ihon alta” – Jukka Toivakka on ollut mukana kehittämässä Mikkeliä monella tavalla

Jukka Toivakka on jatkanut kauppiassukunsa työtä monella saralla, mutta varsinaisen kauppiasuran hän jätti jo parikymmentä vuotta sitten.

60 vuoden iässä ihminen miettii, missä ollaan ja miten on mennyt.

Mikkeliläinen pitkän linjan yrittäjä ja urheiluvaikuttaja Jukka Toivakka näkee asian näin:

– Tämän päivän kuusikymppinen on ihan toisessa elämänvaiheessa kuin aikaisemmat sukupolvet samassa iässä.

– Olemme henkisesti paljon lähempänä lapsiamme kuin me aikoinaan omia vanhempiamme. Voi keskustella asioista ja kuunnella vaikka samaa musiikkia, nauraa Toivakka.

– Ikä on myös asenteesta kiinni. Jos pidät itsestäsi huolta, olet pelikunnossa niin pitkään kuin itse ajattelet niin.

Jukka Toivakka on jatkanut kauppiassuvun työtä monella saralla. Isoisästään Aatusta ja isästään Matista poiketen hän kuitenkin jätti parikymmentä vuotta sitten kauppiasuran Mikkelin Citymarketissa.

– Tuntui, että siltä uralta oli saatu kaikki. Maksimattia vetänyt veljeni Heikki tuli samoihin ajatuksiin ja päätimme suunnata kiinteistöbisnekseen.

Vuonna 2009 Jamankulmaan avattu kauppakeskus Akseli on Toivakalle edelleen tärkeä.

– Olen helvetin ylpeä, että saimme Akselin valmiiksi. Se on tuonut Mikkeliin kymmeniä vähittäiskaupan brändejä. Akseli vakuutti monta ketjua siitä, että Mikkeliin kannattaa tulla.

Akseli vauhditti koko Mikkelin keskustan muutosta.

– Ilman Akselia tuskin olisi kauppakeskus Stellaa. Toriparkin rakentamisessa meillä oli iso rooli. Yhdessä vaiheessa Toivakka-yhtiöt oli valmis rakentamaan toriparkin itse, kun kaupunki ja osuuskauppa empivät.

Akseli-projekti johti myös nykyisin Jalon Rakentajina tunnetun rakennusliikkeen perustamiseen, kun omille hankkeille tarvittiin toteuttaja.

– Jalonin liikevaihdosta suurin osa tulee muualta kuin Mikkelistä. Meillä on toimintaa usealla paikkakunnalla ja tytäryhtiöt Uudellamaalla ja Keski-Suomessa, Toivakka sanoo.

Olet pelikunnossa niin pitkään kuin itse ajattelet niin.

Jukka Toivakka

Urheilulla on ollut iso rooli Toivakan elämässä. Tennis, alppihiihto, jalkapallo ja jääpallo olivat tärkeitä harrastuksia ja kauppiasaikana Toivakka oli Mikkelin Palloilijoiden päätukija.

– Sitten houkuttelivat jääkiekon pariin, hän naurahtaa.

Toivakka on ollut tekemässä Jukurien menestystarinaa 2000-luvun alusta. Hän oli pitkään seuran pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja ja on edelleen seuran hallituksessa. Hän on toiminut myös seuran toimitusjohtajana.

Jukurit on kehittynyt liigajoukkueeksi, jonka otteet viime kaudella vakuuttivat viimeisetkin epäilijät.

– Liiganoususta vuonna 2016 nostan itselleni hattua. Sen eteen piti tehdä hirvittävän paljon työtä. Piti vakuuttaa monia tahoja siitä, että Mikkeli ja Jukurit liigapaikan ansaitsevat.

Työvoittoja on tullut muuallakin.

– Jäähallin saneerauksessa oli vaiheita ja vääntöjä, mutta kenenkään en ole kuullut sitä moittivan jälkikäteen.

Toivakka sanoo lähteneensä moneen mukaan, koska halu vaikuttaa on tullut verenperintönä.

– Olemme halunneet kehittää Mikkeliä kaupallisen toiminnan kautta.

Toivakka korostaa, että hänellä on ollut maailman parhaat kumppanit.

– Kauppiasurani tein vaimoni Lenitan kanssa. Kiinteistöbisneksessä ja rakentamisessa työtä on tehty Heikin kanssa. Hän on johtanut rakentamisen operatiivista toimintaa. Jukureissa on ollut mukana monia henkilöitä monissa kokoonpanoissa, mutta yhteistyö on toiminut, hän kehuu.

Toivakat asuvat Helsingissä. Mikkeli on toinen kotikaupunki, myös Anttolassa sijaitsevan kesäasunnon takia. Mikkeliin luovat yhteyksiä myös liiketoimet.

– Aamulla luen ensin Länsi-Savon. Sitten Hesarin jos ehdin. Ei Mikkeli lähde mihinkään ihon alta.

Synnyinkaupungilleen Toivakka toivoo menestystä mutta perää myös työtä sen eteen.

– Mitään ei kehity, jos vain riidellään. Kunnallispolitiikkaan pitäisi saada yhteistyöhalua ja sopua.

– Korona-aika avasi monen ihmisen silmiä monipaikkaisuuden suhteen ja Mikkelissä on paljon hienoja alueita aivan vesien äärellä. Tämä voisi sataa Mikkelin laariin.

Yhteyksien pitää kuitenkin olla kunnossa.

– Mikkeli tarvitsisi ehdottomasti oman kansanedustajan.

Työrooliaan Toivakka luonnehtii sanoilla ”taustavaikuttaja” ja ”projektityöntekijä”. Hallituspaikat muun muassa Toivakka-yhtiöissä vievät aikansa, samoin toiminta Jukureissa ja Suomen Jääkiekkoliitossa.

– Huolehdin kauppakeskus Akselin manageroinnista ja toimin puoliksi omistamani Rantakone Oy:n hallituksessa. Töiden hoitaminen ei ole paikkakunnasta kiinni.

Toivakka-yhtiöissä on töissä jo neljäs sukupolvi. Tytär Assi on konserniyhtiö Jalon Group Oy:n varatoimitusjohtaja.

Perhe on Jukka Toivakalle tärkeä. Yhteydet tyttäriin ovat tiiviit ja lapsenlapset tuovat suurta iloa elämään.

– Perheestäni olen kaikkein onnellisin, hän vastaa kun kysyn, onko hän onnellinen.

– Tyytyväinen olen moneen asiaan, mutta vähän tyytymätön siihen, etten aina osaa nauttia siitä, mitä olen saanut valmiiksi. Kai se on jotain levottomuutta, päivänsankari tuumii.

Eikä siinä pitkään mene kun hän sanoo:

– Kyllä jonkin projektin vielä voisi tehdä. Luulen, että tähän ikään kertyneellä osaamisella vielä jotain käyttöä voisi olla.

Jukka Toivakka täyttää 60 vuotta 31.7. Merkkipäiväänsä hän viettää kesämökillä perheensä kanssa.