Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puumalassa kemmakoidaan taas viikonloppuna – Tiedätkö, kuka keksi tapahtumalle nimen Kemmakat?

Siltakemmakat ja Kirjakemmakat vietetään Puumalassa peräkkäisinä viikonloppuina. Sanan säilää on luvassa kummassakin tapahtumassa.

Puumala on tunnettu kemmakkapitäjä. Tänä vuonna kansaa Puumalaan kutsuvat Siltakemmakat 4.–6. elokuuta ja Kirjakemmakat 13.–14. elokuuta.

Sanana kemmakka on suuhun sopiva, mutta mitä se oikein tarkoittaa? Äkkiä ajatellen kemmakka voisi olla murresana, sutki savolainen ilmaisu.

Kemmakka-nimen Puumalan tapahtumalle on aikoinaan keksinyt kunnanjohtaja Heikki Juurinen. Vuosi oli 1995. Silloin vihittiin käyttöön Puumalansalmen ylittävä silta, ja ensimmäiset ja ainoiksi tarkoitetut Siltakemmakat järjestettiin tapauksen kunniaksi.

Hauska kansanjuhla

Kunnan markkinointipäällikkö Tuuli Vainikka kertoo, että alkujaan kemmakat viittasi isoon kansanjuhlaan uuden sillan tiimoilta, ja sana jäi elämään sen jälkeen.

Yleisimmin kemmakointi yhdistetään hauskanpitoon. Sellaiseen, jossa on mukana ehkä vähän meteliäkin. Kemmakassa ikään kuin yhdistyy kaksi tuttua sanaa, mellakointi ja kemut.

Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen mukaan sana viittaa Lemiltä peräisin olevaan arvoitukseen: "Nenä neitiä, peä jänistä, keskipaikka kemmakkata, häntä muuta hierikkata, jalat ku muurame mukulat."

Vastaus on muuten kissa. Kemmakan merkitys sen sijaan jää edelleen arvoitukseksi.

Sanan voimalla

Siltakemmakoiden kolme tapahtumapäivää ovat saaneet oman teemansa kukin. Torstaina 4.8. punaisena lankana on rapmusiikki, perjantaina 5.8. palataan ysäritunnelmiin ja lauantaina 6.8. luotetaan popmusiikin voimaan. Juhlimaan pääsee festaribussilla niin Mikkelin, Lappeenrannan kuin Imatran suunnilta.

Ohjelma alkaa iltapäivisin kello viiden paikkeilla ja päättyy puolen yön aikaan. Lavalle kapuaa festareiden ykkösketjulaisia Portion Boyseista E-Typeen ja Behmiin.

Seuraavana viikonloppuna Kirjakemmakoilla satsataan sanan voimaan vähän toisella tavalla. Tapahtuma on kaksijakoinen, Puumalan yhtenäiskoulun auditoriossa äänessä ovat lauantaina näyttelijä ja kirjailija Ville Haapasalo, sotahistorioitsija Markku Salomaa ja Suvorov-bändi. Viimeksi mainittu esittää musiikkiteatteria katusoittotyyliin.

Iltapäivällä ohjelma siirtyy Wanhaan pappilaan, ja puheenvuoron ja kirjailija Anne Mattsson. Sunnuntaina ohjelmassa on jumalanpalveluksen ja kirkkokahvien jälkeen kirjailijapuheenvuoroja. Anne Mattsson ja Ulla-Maija Paavilainen kertovat Sylvi Kekkosen, Kirsti Paakkasen ja Irja Askolan elämäkerroista.

Puumalan Siltakemmakat 4.–6.8. ja Kirjakemmakat 13.–14.8.

Korjattu otsikosta kirjoitusvirhe kello 13.18.