Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelissä ja Pieksämäellä on havaittu sinilevää – Ely-keskus ottaa vastaan kansalaisten levähavaintoja

Kuluneella viikolla Etelä-Savon kahdella havaintopaikalla Mikkelissä ja Pieksämäellä on havaittu hieman sinilevää. Myös kansalaishavaintoja on tehty.

Mikkelin Launialan uimarannalla ja Pieksämäen Heiniöllä on havaittu kuluneella viikolla sinilevää. Kansalaishavaintoja vähäisistä sinileväesiintymisistä on tehty myös Mikkelin Ukonvedellä Kyyhkylän uimarannalla Etelä-Savon Ely-keskus tiedottaa.

Havaintoja on ajankohtaan nähden normaalisti.

Torstain ja perjantain helteet saattavat aktivoida levien kasvua, mutta toisaalta voimakas tuuli voi myös hajottaa sinileväesiintymät.

Selvästi leväpitoisen veden käyttöä on vältettävä, eikä leväpitoiseen veteen kannata päästää pieniä lapsia tai kotieläimiä. Levä voi aiheuttaa esimerkiksi allergiareaktioita tai silmätulehduksia. Sinileväalueelta pyydetyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä tulee välttää.

Vähäisen määrän sinilevää voi tunnistaa sen vihreistä tai kellertävistä hiukkasista. Runsas määrä sinilevää puolestaan muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja, ja sitä kasautuu rantaveteen. Rannalle voi ajautua myös kapeita leväraitoja.

Levämassaa voi kokeilla vaikkapa tikulla. Sinilevä ei jää roikkumaan keppiin, vaan hajoaa hippusina veteen.

Sinilevää voi testata myös seisottamalla vettä vesilasissa. Sinilevän ollessa kyseessä sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippuina noin tunnin kuluessa.

Sinilevähavainnoista voi ilmoittaa JärviWikiin Havaintolähetti-palvelun avulla. JärviWiki-sivustolla voi katsoa myös havaintopaikkojen tietoja ja selata muiden lähettämiä levähavaintoja.