Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyönteistuhot piinaavat nyt metsänomistajia Etelä-Savossa – Oman palstan likeisiä metsätuhoja kannattaa seurata karttapalvelusta

Tyypillisin tuhojen aiheuttaja on kirjanpainaja. Tämänkesäiset tilastot osoittavat tuhojen levinneen jo Pohjois-Savon korkeudelle.

Hyönteisten aiheuttamien tuhot metsissä alkavat jälleen paljastua, selviää Suomen metsäkeskuksen tiedotteesta. Ilmoituksia hyönteistuhojen vuoksi tehtävistä hakkuista on tehty tähän mennessä kymmenkertainen määrä edellisiin vuosiin verrattuna.

Hyönteiset turmelevat metsää myös Etelä-Savossa. Kesäkuun puolivälin jälkeen maakunnassa on hakattu hyönteistuhojen vuoksi 58 hehtaaria metsää. Luku on maan viidenneksi suurin.

Hehtaarimääräisesti eniten hakkuita koko maassa on tehty naapurimaakunta Etelä-Karjalassa, jossa hyönteistuhojen vuoksi on samalla ajanjaksolla hakattu 99 hehtaaria.

– Poikkeuksellista on, että lähes yhtä paljon niitä [hyönteistuhohakkuita] on ilmoitettu Pohjois-Savosta, eli kirjanpainajatuhot leviävät nyt aiempaa pohjoisemmassa, kertoo tiedotteessa metsäkeskuksen valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen.

Tuhot näkyvät kartalta tarkasti

Kesäkuun puolivälin ja elokuun alun välillä hyönteistuhohakkuita on koko maassa ilmoitettu tehdyn lähes 550 hehtaarin alalta. Selvitys hakkuun syystä tehdään metsänkäyttöilmoituksella, joka tulee tehdä kaikista metsien kaupallisista hakkuista.

Metsäkeskus ylläpitää verkkosivuillaan karttaa, jolta hyönteistuhon voi paikantaa hyvinkin tarkasti. Jos ilmoituksia on tehty oman metsätilan lähellä runsaasti, on syytä käydä tarkastamassa tuhotilanne itsekin.

Suurin osa tuhoista johtuu kirjanpainajista

Enemmistö hyönteistuhohakkuista johtuu kirjanpainajien tekemistä tuhoista. Ne ovat kaarnakuoriaisia, jotka kykenevät tappamaan järeitä kuusia.

Konkreettiset havainnot tuhoista voi tehdä, kun kuuset tiputtavat kaarnansa ja kuolevat. Kuolleita puita voi havaita elokuun alkupuolelta lukien.

– Hakkuilla voi usein jarruttaa tuhojen laajenemista ja vähentää taloudellisia menetyksiä, Niskanen sanoo.

Pystyyn kuolleissa puissa kirjanpainajat eivät kuitenkaan viihdy eivätkä lisäänny. Niitä ei Niskasen mukaan ole välttämätöntä korjata pois, vaan niitä voi pienissä määrin jättää metsään lahopuiksi lisäämään metsäluonnon monimuotoisuutta.