Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalastus korostuu tänä vuonna Mikkelin Kalamarkkinoilla myös ohjelmatarjonnassa – Järjestäjät odottavat tapahtumaa koronavuosien jälkeen positiivisin mielin

Kalamarkkinoilla on suunnitteilla uistelunäytös ja kalastusopastusta. Lisäksi luvassa on paljon muuta ohjelmaa.

Mikkelin Kalamarkkinat on tapahtumaa järjestävälle Lions Club Päämajalle vuoden isoin ponnistus. Kalamarkkinat järjestetään Mikkelin satamassa 19.–21. elokuuta jo 21. kerran.

– Pienelle porukalle tämä on iso työ. Osa järjestelyistä sujuu rutiinilla, mutta aina on myös jotain uutta, kertoo Lions Club Päämajan kalamarkkinavastaava Markku Muurikka.

Kalamarkkinoiden järjestelyt on aloitettu jo keväällä. Muurikan mukaan suurimmat työt liittyvät kauppiaiden kartoitukseen ja ennakkomarkkinointiin. Suuri osa kauppiaista on varannut paikkansa jo edellisenä vuonna, mutta joka vuosi haetaan myös uusia myyjiä.

Satama sulkeutuu tapahtuma-alueeksi torstai-iltana. Ennen tapahtumaa kauppiaille merkitään paikat. Markkinoilla on tänä vuonna noin 80 kauppiasta.

Muurikan mukaan Kalamarkkinat on palautumassa koronavuosista. Vuonna 2020 Kalamarkkinat peruttiin. Vuonna 2021 koronatilanne vaikutti tapahtuman järjestelyyn.

– Tietenkin pyrimme noudattamaan varovaisuutta ja turvavälejä tänä vuonna mahdollisuuksien mukaan, Muurikka toteaa.

Nyt markkinoille odotetaan Muurikan mukaan 10 000–20 000 kävijää kolmen päivän aikana. Alueella ei suoriteta virallista laskentaa, vaan kävijämäärät ovat aina arvioita.

Ohjelmaa laidasta laitaan

Kalamarkkinoilla keskeisessä asemassa ovat myös ohjelmanumerot. Muurikan mukaan tänä vuonna ohjelma on melko perinteinen.

Luvassa on ohjelmaa ja esityksiä lapsille. Lapsille järjestetään sunnuntaina myös perinteiseen tapaan ongintakilpailu.

Perjantai-iltana markkinayleisöä viihdyttävät bändit. Lauantaina vuorossa ovat perinteiset tanssit. Lisäksi päivisin on voimistelu- ja tanssinäytöksiä.

Muurikka kertoo, että ohjelmassa pyritään ottamaan huomioon paikallinen nuoriso. Tarkoitus on tukea nuoria esiintyjiä.

Muurikan mukaan tänä vuonna kalastuksen osuus ohjelmatarjonnassa on aiempaa suurempi.

– Jokaisena päivään järjestetään monta kalankäsittelynäytöstä, jotka ovat aiempina vuosina olleet suosittuja. Tänä vuonna aiotaan lisäksi järjestää uistelunäytös ja kalastusopastusta.

Lähiruokaa arvostetaan

Kalastus ja kalatuotteet ovat säilyneet keskeisinä tapahtumassa, vaikka markkinoilla myydään myös muita tuotteita.

– Kalamarkkinat on aika vakiintunut tapahtuma. Kauppiaat tietävät, että silloin väkeä liikkuu. Toisaalta emme voi ihan hirveästi nykyisestä kasvaa.

Muurikka kertoo, että aikaisempina vuosina mukana on ollut enemmän ulkomaalaisia kauppiaita. Kesän muut markkinatapahtumat, kuten Mikkelissäkin järjestettävät kansainväliset suurmarkkinat, kilpailevat samoista kauppiaista. Sen vuoksi ulkomaalaisia kauppiaita ei riitä Kalamarkkinoille yhtä paljon kuin aiemmin.

Muurikka uskoo, että Kalamarkkinat kiinnostavat ihmisiä vastaisuudessakin. Hän luottaa siihen, että järvikala ja lähiruoka houkuttelevat ihmisiä paikalle.

– Näinä aikoina lähiruokaa arvostetaan. Järvikalahan on lähiruokaa parhaimmillaan.