Seuraavaksi perinnetyö kohdistuu Juvalle.
Tykistöperinnettä on jälleen pidetty yllä ja pelastettu ruosteelta. Aselajin vaalija Mikkelin seudun Kenttätykistökilta on kunnostanut Kyyhkylän säätiön pihamaalla olevan yli satavuotiaan kanuunan ja siirtänyt sen näkyvämmälle paikalle.
Killan puheenjohtaja Risto Pöntinen lähetti lehdelle kuvia Kyyhkylän operaatiosta ja kertoi killan aktiivien talkootyöstä.
– Kilta on viime vuosina kunnostanut kolme tykkiä, joten työstä oli kokemusta. Ammattitaito on Killan jäsenen Olli Krögerin ja mikkeliläisen tunnetun metallitaiturin Esa Dufvan käsissä, eivätkä muutkaan ihan poropeukaloita ole, kehaisee Pöntinen.
Ensimmäinen kunnostetuista tykeistä seisoo Utin varuskunnan pääportilla. Seuraavaksi kunnostettiin Mikkelin vanhan kasarmialueen Tykkipuiston kaksi tykkiä. Niiden kunnostuksen killalta osti Mikkelin kaupungin puisto-osasto.
Killan seuraava kohde on Juvalla, jossa sankarihautausmaata vartioi aiemmin kunnostettuja kolmen tuuman keveitä kanuunoita selvästi järeämpi ranskalaisvalmisteinen Saint Chamond 155 millimetrin haupitsi vuodelta 1902.
Tykki on ollut sota- ja koulutuskäytössä
Kyyhkylän muistomerkkitykki on valmistettu Pietarissa Putilovin tehtaalla vuonna 1907 numerolla 1 245. Pöntisen mukaan kyseinen kanuunamalli oli aikoinaan Suomen yleisin tykistöase ja käytössä monta vuosikymmentä 1980-luvulle asti.
Kyyhkylän säätiö sai tykin puolustusvoimilta 14. heinäkuuta 1997, jolloin se pultattiin kallioon lähelle nykyistä uutta paikkaa.
– Vanhassa paikassa kanuuna uhkasi jäädä pusikon varjoon. Se myös pikkuhiljaa meni huonompaan kuntoon. Varsinkin puiset puolapyörät kärsivät paljaan taivaan alla.

Pöntinen kertoo, että vuosi sitten alkaneessa kunnostuksessa metalliosat puhdistettiin, ruostetta poistettiin ja tykkiä paikkamaalattiin.
Kovimmaksi työksi kilta arvioi puisten pyörien kunnostuksen. Tammisten pyörien oli kuivuttava talven yli. Kuivuneet pyörät raaputettiin ja hiottiin sekä kyllästettiin pellavaöljyllä ja maalattiin.
– Prosessi on hidas, ja siinä menee viikkoja, koska pellavaöljyn on ehdittävä imeytyä ja hapettumalla kovettua puun sisässäkin.
Alkavissa talkoissa Juvalla edessä on muun muassa pyörien monimutkaisten puuosien uusiminen. Pyörät haetaan lähiaikoina talven alta evakkoon kuivumaan puutyöverstaaseen. Siellä kilta joutuu talven ajan pohtimaan, miten lahonneet puuosat saa uusittua.