Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missin mitat muuttuivat: senttien sijaan nyt arvioidaan osaamista – Sunneva Sjögren: "Tämän päivän missi saa olla vahva uranainen ja kertoa mielipiteitään"

Oona Komi ja yhdeksän muuta finalistia ovat valmistautuneet lauantain koitokseen huolella myös henkisesti.

Oletko missin mitoissa? Entisaikaan tällä kysymyksellä tarkoitettiin pituutta ja painoa sekä rinnan, vyötärön ja lantion ympäryksen suhteita toisiinsa.

Nykyisin näitä mittoja ei enää suomalaismisseiltä oteta eikä siis myöskään esitellä kilpailussa. Missejä arvioidaan kokonaisuutena, jossa yhdistyvät ulkoinen kauneus ja sisäinen edustavuus.

Miss Suomi -kilpailuja järjestävä Sunneva Sjögren on tuonut missi-instituution rytinällä tähän päivään. Esimerkiksi bikiniasut missiksi pyrkivien casting-tilaisuuksissa ovat jääneet historiaan, eivätkä finalistit esiinny enää kiertueen aikana alusasuissa.

Finaali järjestetään kuitenkin kansainvälisten missikilpailujen mallin mukaan, joten siihen sisältyy edelleen uimapukukierros.

Sjögrenin mukaan kisassa korostuvat nyt rautaiset esiintymistaidot. Kilpailijoiden tulisi olla ”kauniisti itsevarmoja, positiivisesti ammattitaitoisia ja rehellisesti aitoja itsejään”.

Kaiken a ja o on positiivinen viestintä: Miss Suomen tulisi olla helposti lähestyttävä ja hyvätapainen oman elämänsä brändilähettiläs, joka ei puhu pahaa toisista, vaan on valmis vahvistamaan myös muita.

– Miss Suomi on valtava brändi, joka tietenkin muuttuu ajan hengessä. Tämän päivän missi saa olla vahva uranainen ja kertoa mielipiteitään. Sen vuoksi hänen on tärkeää löytää oma äänensä ja miettiä, mitä hän haluaa sillä tehdä.

Sjögren on missikilpailua järjestävän Finnartistit oy:n nykyinen toimitusjohtaja. Hän peri paikan vuonna 2018 missikeisari Eino Makuselta, jonka aikaan ihanteet olivat vielä toiset.

Makunen kertoi vielä vuonna 2015 Ilta-Sanomille, että hänen ihannemissinsä on 175-senttinen ja tiimalasivartaloinen. Fyysisen kauneuden lisäksi Makunen toivoi misseiltä henkistä kanttia.

Julkinen maailma on niin raaka, ettei siihen voi hypätä valmistautumatta.

Sunneva Sjögren

Viimeksi mainittua ei enää vain toivota, vaan siihen annetaan myös oppia.

Kun Sunneva Sjögren kuusi vuotta sitten lähti kehittämään Miss Suomi -kiertuetta, hän sai mukaansa kokeneen konseptoijan, hämeenlinnalaisen Jaana Villasen.

Syntyi More than Beauty Academy, joka kouluttaa semifinalistit ja finalistit tulevaisuutta varten.

– Se on ihan uniikki juttu kansainvälisestikin. Emme kouluta vain esiintymistaitoja, vaan menemme syvemmälle pyrkimyksenämme vahvistaa jokaisen itsetuntoa ja itseymmärrystä. Tämän päivän julkinen maailma on niin raaka, ettei siihen voi hypätä mukaan valmistautumatta, Sjögren kertoo.

Koulutuskonseptin suunnitellut Villanen toimii More than Beauty Academyn pääkouluttajana. Myös Sjögren itse on yksi ohjelman 15 valmentajasta.

– Suurin kiitos minulle on nähdä, kuinka nämä upeat nuoret naiset löytävät oman äänensä ja tapansa olla.

Jaana Villasen puoliso, biologian opettaja Panu Villanen oli tänä syksynä mukana missikiertueen luontoasiantuntijana kolmatta kertaa. Aiempina vuosina finalistit ovat tutustuneet metsän ekosysteemiin, ja tänä vuonna aiheena oli vesistö.

Villanen luennoi nuorille naisille elokuussa Hämeenlinnassa Verkatehtaalla myös maapallon keskeisistä ympäristöuhista ja siitä, kuinka niitä on mahdollista ehkäistä.

– Kerroin heille sen, mitä jokaisen pitää tietää globaalista tilanteesta. Kun he saavat ruutuaikaa, on perusasiat hyvä olla kunnossa, Panu Villanen kertoo.

Villanen sparrasi esimerkiksi ympäristöasioista hyvin kiinnostunutta viime vuoden Miss Suomea Essi Unkuria ennen tämän osallistumista Miss Universum -kilpailuun.

– Hän levitti 500 miljoonan tv-katsojan edessä viitan, jossa luki Stop deforesting eli lopettakaa metsien hävittäminen. Se oli hieno teko, Panu Villanen kehuu.

Vuoden 2022 Miss Suomi kruunataan lauantaina. Titteliä tavoittelevien kymmenen nuoren naisen joukossa on kantahämäläistaustainen Oona Komi. Hän on jo hallitseva Miss Helsinki.

Itsevarma ja sanavalmis Komi on sisäistänyt hyvin tämän päivän missien arvot. Jokioisten maaseudulla varttunut kaunotar toteaa, että luonnonläheisyys on hänelle tärkeää.

– Me edustamme nykypäivän naista, jolla on myös tärkeää sanottavaa kuten esimerkiksi se, että ympäristöstä täytyy pitää huolta, Komi sanoo.

Finalistien joukossa on myös tamperelainen Iida Hynnilä, jonka hämeenlinnalaiset muistavat Miss Hämeenlinna 2019 -kilpailun voittajana.

26-vuotias sosiaalipsykologi kertoo kehittyneensä kolmessa vuodessa paljon.

– Olen tehnyt paljon ajatustyötä itsetuntemukseni kanssa ja olen oppinut löytämään omia vahvuuksiani. Se on hyvin tärkeää misseyden perustaitojen kuten kävelemisen, poseerauksen ja esiintymisen ohella, Hynnilä sanoo.

Miss Suomi -finaali lauantaina 17.9. Helsingissä. Televisiossa sen esittää Alfa TV.

1931

Ensimmäisten Miss Suomi -kilpailujen järjestämisvuosi.