Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alle 25-vuotiaat saavat nyt Etelä-Savossakin ehkäisyn ilmaiseksi – Maksutonta ehkäisyä pyritään jatkamaan tulevaisuudessakin

Maksuttomaan ehkäisyyn kuuluvat lähes kaikki ehkäisymuodot. Myös jälkiehkäisy lisätään tarjontaan lähiaikoina.

Etelä-Savon hyvinvointialue aloitti maksuttoman ehkäisyn jakamisen alle 25-vuotiaille asiakkaille.

Maksuton valikoima kattaa monta menetelmää: kierukan, kapselit, ehkäisyrenkaan, ehkäisylaastarin, pillerit ja kondomin. Vaihtoehdoista valitaan sopivin terveydenhoitajan vastaanotolla. Kerrallaan käytössä voi olla vain yksi ehkäisymenetelmä.

Jälkiehkäisy ei sisälly hankkeen rahoitukseen, joka tulee sosiaali- ja terveysministeriöltä. Tästä huolimatta alle 25-vuotiaat saavat lähitulevaisuudessa myös jälkiehkäisyn maksutta Etelä-Savossa, kunhan tuotteet saapuvat terveydenhuollon toimijoille.

– Jälkiehkäisyn voi hakea ilman päivystysaikaa, esimerkiksi ehkäisyneuvolasta ja koulu- tai opiskelijaterveydenhuollosta, kun terveydenhoitaja on töissä. Jälkiehkäisy on ollut jo pitkään saatavilla ilman reseptiä, tarkentaa hankekoordinaattori Kaarina Kiri Etelä-Savon hyvinvointialueelta.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu kestää vuoden 2023 loppuun saakka. Pyrkimyksenä on, että ehkäisy pysyy ilmaisena nuorille hankeajan jälkeenkin.

Alaikärajaa ei ole

Ehkäisyn saavat nyt maksutta nuoret, jotka eivät ole saavuttaneet vielä 25 ikävuotta. Kiri täsmentää, että alaikärajaa ehkäisyn saamiseksi ei ole. Tähän mennessä nuorimmat ehkäisyneuvolan asiakkaat ovat olleet 14-vuotiaita.

– Keskustelemme toki asioista, jos ehkäisyä hakee hyvin nuori yläkouluikäinen. Olemme kuulolla, onko hän jutellut esimerkiksi vanhempiensa kanssa. On toki hyvä, että nuoret huolehtivat ehkäisystä sen tullessa ajankohtaiseksi.

Maksuttoman ehkäisyn jakeluverkosto kattaa kaikki Etelä-Savossa toimivat soteorganisaatiot. Nyt alkuvaiheessa ehkäisyn jakamisen toimintamallia hienosäädetään vielä.

– Muilla hyvinvointialueilla on hyviä malleja, joita katsomme vielä. Niin kaikille alueille saadaan mahdollisimman yhteneväiset ja toimivat mallit, Kiri toteaa.

Eräät hyvinvointialueet aloittivat maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen jo keväällä. Kokeilun yhteydessä toimintaa kehitetään niin, että ehkäisypalvelujen tarjoajat tavoittaisivat nuoret mahdollisimman suorasukaisesti.

– Kehitämme etä- ja digivastaanottoja. Tapoja, joilla asiat voidaan hoitaa puhelimitsekin. Se on nykypäivää ja nuorille luontevin malli. Lokakuussa alamme tekemään sitä työtä tarkemmin, Kiri mainitsee.

Terveydenhoitajia koulutetaan kohtaamisiin

Maksuttomuuden lisäksi alle 25-vuotiaille suunnattuja ehkäisypalveluja kehitetään niin, että ne sisältävät raskauden ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän neuvonnan sekä seksuaalikasvatuksen.

Terveydenhoitajia kannustetaan kuuntelemaan asiakasta avoimesti ja ottamaan laajalti huomioon seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Koulu- ja opiskeluterveydenhoitajien osaamista syvennetään kyseisissä aihealueissa.

– Toimimme asiakkaiden tarpeiden mukaan. On tärkeää pysähtyä asian äärelle kuulemaan, mitä nuoren mielessä pyörii. Rauhallisessa kohtaamisessa uskalletaan ottaa vaikeitakin asioita ja kysymyksiä puheeksi, Kiri kuvailee.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos koordinoi ja tukee hankkeen toteutusta. Maksuton ehkäisy on osa hallitusohjelmaa.